×

Recensie

Roots

01 maart 2018

Demi Knight

Budapest

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Self release

Budapest Demi Knight Roots 4 Demi Knight – Budapest Written in Music https://writteninmusic.com

Drie jaar geleden werd de zangeres uit Tiel opgemerkt in de halve finale van ‘ De Beste Singer-songwriter van Nederland’. Met dat  TV programma ben ik niet echt goed vertrouwd. In het geval van Demi (de Ridder) Knight leidt het tot een reeks concerten en een eerste epeetje met enkele nummers die duidelijk bij country aanleunen. Opgroeien met de muziek van Loretta Lynn en Dolly Parton laat duidelijk sporen na.

In Demi’s stemtimbre huist  de karakteristieke snik die je bij menige countrydiva aantreft. Niet alleen haar doorleefde zang klinkt opmerkelijk volwassen, dat is ook het geval voor het songwerk, getuige nummers als Alcohol en Love The Same. Bovendien worden die oorspronkelijk akoestische pareltjes nog opgewaardeerd door een puike begeleidingsband met gitarist Filip Schrijver en Jasper Schalks op gitaar en piano. David Gram legt mooie accenten met steelgitaar en dobro. Dit gezelschap manifesteert zich sporadisch wat meer op de voorgrond in wat steviger uptempo werk zoals de aanstekelijke countryrocker The Widing Road en een op bluesy, rockende patronen gebouwde Walk Of Shame.

Als de akoestische gitaar van de frontvrouw het tempo aangeeft zorgen ze voor verfijnde backing. In  De wiegende country als Buried Cold, komt dicht in de buurt van de jonge Dolly en in de  hedendaagse internationale countrypop lichting treffen we ongetwijfeld minder getalenteerde  zangeressen aan, luister maar eens naar Love The Same of  de prachtige slowburner Too Late.

Het echte verschil  maakt Demi met  de intimistische, meer fragiele passages. In Somebody’s Missing en de prachtige ballade Margaret horen we enkel akoestische picking en een treurige dobro  terwijl  Jasper Schalks de zangeres ondersteund in haar persoonlijke ontboezemingen. Die ontkiemden  grotendeels in Budapest. De titel van het debuut refereert naar die prachtige stad waar de zangeres zich met haar akoestische gitaar enkele maanden terugtrok. Dit zelf opgelegde isolement werkte buitengewoon inspirerend, getuige het resultaat dat uitvoerig op de clubpodia kan beoordeeld worden.  1. Buried Cold
  2. Love The Same
  3. Winding Road
  4. Margaret
  5. Alcohol
  6. Somebody’s Missing You
  7. Hush
  8. Too Late
  9. Lucky
  10. Walk Of Shame