×

Recensie

Roots

07 februari 2016

David Newbould –

The Devil Is His Name

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht in eigen beheer

The Devil Is His Name David Newbould Roots 4 David Newbould – The Devil Is His Name EP Written in Music https://writteninmusic.com

“Always Coming Home” zong David Newbould op zijn tweede langspeler Tenessee, een voortreffelijk werkstuk dat drie jaar geleden in deze rubriek goed onthaald werd. De uit het Canadese Toronto afkomstige singer songwriter volgt al  de weg van zijn muzikale ambitie, zo verzeilde hij met zijn gitaarkoffer als enige reisgezel al in New York, Austin en Nashville waar hij ondertussen al een tijdje woont.

Voor zijn recentste werkstuk blijft hij in Tennessee, in de Sound Shelter Studios in Franklin omringde hij zich met The Stowaways en dat is meteen te horen op de opener die stevig rockend aftrapt met de titelsong van dit epeetje. The Devil Is His Name is een persoonlijke visie op de eeuwige tweestrijd tussen goed en kwaad. Als jonge vader leeft hij een gelukkig bestaan met zijn baby en vrouw maar het gevaar ligt altijd op de loer.

Newbould vertaalt dat gevoel in heftige muziek, de opzwepende fiddle van Peter Hyrka en gitaar van Andrew Sovine vormen een euh… duivelse tandem die twijfelt tussen country en rock. Het door snerpende gitaar aangedreven Standing At the Crossroads Too Long is onvervalste southernrock die in drassige swamplands gedijt.

Newbould blijft op zijn best in balladewerk waarin een akoestische gitaar de toon aangeeft zoals in  Love You Like I Don’t Know How dat discreet ondersteund wordt door orgel en piano van Jefferson Crow. Clam Bake City een wat mistroostig verhaal sluit een kort maar boeiend kwartiertje af. In afwachting van een nieuwe langspeler kan je binnenkort op de website terecht voor nieuw songwerk dat David Newbould sporadisch zal loslaten.  1. The Devil Is His Name
  2. Love You Like I Don’t Know How
  3. Standing At The Crossroads Too Long
  4. Clam Bake City