×

Recensie

Roots

04 januari 2021

Dave Desmelik

The Calendar Album

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: self release

The Calendar Album Dave Desmelik Roots 3.5 Dave Desmelik – The Calendar Album Written in Music https://writteninmusic.com

Bijna vijf jaar geleden imponeerde Dave Desmelik met Lifeboat, het elfde werkstuk van de uit Atlanta Georgia  afkomstige muzikant die na talloze omzwervingen in Bevrard, Noord Carolina belandde. Ondertussen zijn er nog enkele langspelers bijgekomen, naast een samenwerkingsverband met  leverde Desmelik het afgelopen jaar nog een woordloos werkstuk af met Instrumental Conversations.

Dat louter instrumentale werk vind je op The Calendar Album  slechts sporadisch terug, Desmelik zorgde zoals gebruikelijk voor de integrale orkestratie en leverde naast de arrangementen de bijhorende verhalen aan. In een handvol songs horen we aanvullend elektrisch gitaarpartijen van zijn vriend uit David Philips die in Barcelona verblijft.

Dit project dateert uit 2013, elke maand werd zonder enige verwijzing naar dat specifieke jaar een song bedacht die de gemoedstoestand van de songwriter in die periode reflecteert. Zeven jaar later wordt die persoonlijke verzameling gebundeld.

Van het met fijn elektrisch snarenwerk gelardeerde January volgen we de wisselende gemoedstoestand van de muzikant. Een dozijn songs die van bluesy  benadering naar bluegrass en folk getinte passages evolueren weten de aandacht te houden met de verhalen evenals bescheiden instrumentaaltjes als April en October. Als de fraaie instrumentatie ingeruild wordt voor een  akoestische soundtrack zoals in het op donkere pianotonen gedebiteerde September komt Desmelik nog overtuigender over. 1. Januari
 2. February
 3. March
 4. April
 5. May
 6. June
 7. July
 8. August
 9. September
 10. October
 11. November
 12. December