Recensie

07 november 2016

Datura4

Hairy Mountain

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Alive Natural Sound

Hairy Mountain Datura4 Rock 3.5 Datura4 – Hairy Mountain Written in Music https://writteninmusic.com

Datura4 is het project van Dom Mariani, zoon van Italiaanse immigranten,een gitarist die zijn sporen ruimschoots verdiende in de Australische (garage)rockscéne naast The Go-Starts een in instrumentals gespecialiseerde formatie. The Stems, een op sixties gararock en powerpop uit de jaren zeventig voortbordurend  kwartet, bereikt in de jaren tachtig een groter publiek en in 2003 was er een reünie die tot 2009 uitloopt. Mariani is in talloze nevenprojecten betrokken waarin hij zijn toekomstige bandleden ontmoet. Zo flankeerde gitarist Greg Hitchcock zijn oude vriend  die even in The Go-Starts figureerde opnieuw bij surfgroep The Stonefish.

Met Datura4 brengen Mariani en Hitchcock kick ass-rock maar onmiskenbaar van de betere soort. Zelf omschrijven ze hun stijl als psychedelische power- en stonerrock maar op de tweede langspeler Hairy Mountain vinden ook talloze andere invloeden  hun plaats. Het op loodzware maar strakke riffs geënte Too Much Not Enough zit even in het spoor van de prille AC/DC terwijl het ietwat boodschapperige Greedy World, eveneens door Hitchcock aangeleverd, op potige, enigszins met Ted Nugent verwante structuren davert.

Het overige songwerk van Mariani afkomstig en die weet verduiveld goed hoe je een behoorlijke song ineen knutselt. Zijn uitgebreide muzikale bagage uit het verleden garandeert een gevarieerd geheel waarbij de interactie tussen de twee gitaren primeert. Stevig in Trolls en het enigszins op de Texaanse boogiebeat van ZZ Top geprofileerde Confide In Me. Mary Carroll Park is een gedreven roadhouse stomper waarbij je je stuur beter goed in de hand houd en de focus helemaal op de highway.

De sterkste song, naast de overrompelende titelsong, is ongetwijfeld Fools Gold Rush. Melodieuze samenzang trekt de song uit de drassige groove en dat resulteert in bezwerende southernrock. Bij Datura4 komt het hard en hart op de juiste plaats en Hairy Mountain vormt een mooi eerbetoon aan illustere Oz Rock voorgangers.  1. Fools Gold Rush
  2. Trolls
  3. Uphill Climb
  4. Mary Caroll Park
  5. Hairy Mountain
  6. Greedy World
  7. Confide In Me
  8. Too Much (Or Not Enough)
  9. Something To Hide
  10. Broken Path