×

Recensie

Roots

31 mei 2023

Cowboy Junkies

Such Ferocious Beauty

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Cooking Vinyl

Such Ferocious Beauty Cowboy Junkies Roots 4 Cowboy Junkies – Such Ferocious Beauty Written in Music https://writteninmusic.com

De uit Canada afkomstige formatie Cowboy Junkies valt in een definitieve plooi als Michael Timmins en bassist Alan Anton, al actief in geflopte wave en doomerige noise projecten Hunger en Germinal, terugkeren naar het ouderlijke huis in Toronto. Naast drummende broer Peter engageren ze zusje Margo als zangeres. Michael verdiept zich in de countryblues van bluespioniers als Robert Johnson, Lightnin’ Hopkins en John Lee Hooker die naast een Springsteen cover en een enkele zelf gecomponeerde song het debuut Whites Off Earth opvullen.

Op het in het plaatselijke kerkje van de Heilige Drievuldigheid opgenomen The Trinity Sessions vinden we nog adaptaties van traditionele country en blues aangevuld met door Margo en Michael aangeleverd werk. Het is bovenal de slepende wat lijzige interpretatie van Lou Reed’s Sweet Jane uit de Velvet Underground periode die de aandacht trekt. Op de opvolgers The Caution Horses en het countryneske Black Eyed Man wordt het eigen repertoire van Timmins verder uitgediept naast fan favorieten als Neil Young en Townes Van Zandt. Pale Sun, Crescent Moon sluit de eerste periode voortreffelijk af in ’93. Na enkele langspelers voor Geffen starten ze hun eigen platen label terug op en dat resulteert in nieuw werkstukken, tributes en compilaties en een verjaardag editie van The Trinity Sessions. Na de Nomad Series een vierdelig live-in-de-studio project zijn ze in 2018 na een wat langere pauze weer helemaal terug met All That Reckoning. Recent komen ze nog aanzetten met Songs Of The Recollections, een coverselectie van favoriete inspiratoren.

Er is een anniversary editie gepland van The Trinity Sessies die dit jaar de vijfendertigste verjaardag vieren. Daarnaast is er een langspeler met nieuw werk, de vertrouwde sound die put uit de countrytraditie en gelardeerd met folk en rootselementen in een eigenzinnige broze lo-fi benadering resulteert, blijft intact op Such Fercious Beauty en klinkt donkerder dan ooit met verhalen over veroudering, ziekte en het onvermijdelijke verlies van geliefden en de radeloosheid die daarmee onlosmakelijk verbonden is.

This Is What I Lost reflecteert de gesprekken die Michael met zijn door dementie getroffen vader, die in heldere momenten herinneringen ophaalt aan zijn voorliefde voor bigband jazz uit de jaren vijftig, maar die naar het einde helemaal vervagen, evenals Shadows 2 vanuit het perspectief van zijn zoons. Michael deelt die ervaringen met zus Margo, broer Peter en zijn trouwe kompaan Alan Anton. Het is even schrikken als je bij Flood door een instrumentale vloedgolf met vervormde gitaren en een stevige drumbeat overspoeld wordt, evenals Hard To Built Easy To Break, het op strakke ritmiek gebouwde Knives en Throw a Match.

In “I’ve got a life full of regrets and dreams”, het met vioolklanken en fraai akoestisch snarenwerk ondersteunde Circe and Penelope weerklinkt de vertrouwde klaaglijke zang van Margo. Hell is Real, sombere blues die een onbestemde angst voor het nakende einde uitademt: “Jesus is coming, ready or not”. Blue Skies is een bijzonder fraaie akoestisch ingekleurde afsluiter.

Treurigheid overheerst als vanouds, maar het blijft wel wonderlijk die mooie muziekjes. Na de onverwachte terugkeer met All That Reckoning andermaal een markant werkstuk dat het vierde decennium van Cowboy Junkies inluidt.  1. What I Lost
  2. Flood
  3. Hard To Build. Easy To Break.
  4. Circe and Penelope
  5. Hell Is Real
  6. Shadows 2
  7. Knives
  8. Mike Tyson (Here It Comes)
  9. Throw A Match
  10. Blue Skies