×

Recensie

Roots

26 maart 2022

Cowboy Junkies

Songs Of The Recollecting

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Latent/Proper

Songs Of The Recollecting Cowboy Junkies Roots 3.5 Cowboy Junkies – Songs Of The Recollecting Written in Music https://writteninmusic.com

De Cowboy Junkies deden het sporadisch al op vroegere werkstukken, favoriete nummers adapteren in een persoonlijke benadering. Margo en haar broers Michael en Peter Timmins zaten tijdens hun tienerjaren niet rond de keukentafel van het ouderlijke huis te musiceren en te zingen maar genoten gezamenlijk van muziek die uit de luidsprekers van de platenspeler schalde. Die gedeelde passie leidde naar de creatie van eigen songwerk dat sinds de tweede helft van de jaren tachtig op memorabele langspelers zoals The Trinity Sessions en Black Eyed Man. Tussen donkere, in melancholie gedrenkte folkpop, prijkten steevast al even fraaie coverversies van hun geliefkoosde muzikanten. All Reckoning dat de vierdelige Nomad Series opvolgde, dateert uit 2018 en nu duiken de Cowboy Junkies terug in het verleden met deze collectie.

In de opener klinkt de sombere teneur nadrukkelijk door, het van Bowie’s  Ziggy Stardust periode afkomstige Five Years  brengt je meteen in de wat mistroostige sfeer met die typerende, klaaglijke zang van Margo en vervormde snaren-resonanties van Michaels gitaren. Tim verzorgt de percussie en als vanouds is bassist Alan Anton die hier aanvullend toetsenwerk brengt, van de partij. Het lusteloos voortkabbelende Ooh Las Vegas is van Gram Parsons, het is een van de songs die de Canadezen eerder brachten op een tribuut plaat voor de legendarische countryrocker.

Uit een massieve, galmend snarenbrij duikt  Don’t Let It Bring You Down dat overloopt in het eveneens uit het oeuvre van Neil Young gelichte Love In Mind, door  moog synthesizerklanken aangestuurd. Van die andere getalenteerde landgenoot  Gordon Lightfoot werd het eerder op een eerbetoon aan de troubadour  vereeuwigd The Way I Feel geselecteerd. Uiteraard mag  Dylan niet ontbreken, de ukelele wordt even opgediept voor I’ve Made Up My Mind To Give Myself To You, het is de meest recente track die nauwelijks twee jaar geleden op Rough en Rowdy Ways prijkte.

Aan de betreurde door demonen geplaagde Vic Chesnutt wijdde Cowboy Junkies nog een integraal album als onderdeel van The Nomad Series. Marathon Man is afkomstig van de digitale bonussectie.  Evenals de Dylan song  van recentere datum, de overige songs dateren uit de jaren zeventig, een periode die ongetwijfeld voor de nodige inspiratie zorgde zoals hier uitvoerig gedemonstreerd wordt.

De prachtige golvende slide en rammelende piano vormen de perfecte ondersteuning voor No Expectations, destijds flipzijde van de single Street Fighting Man,  het lusteloos gevoel van de Stones song uit ’68, met wellicht de laatste bijdrage van Brian Jones, passeert hier in een perfecte reconstructie van het kwartet uit Toronto  1. Five Years
  2. Ooh Las Vegas
  3. No Expectations
  4. Don't Let It Bring You Down
  5. Love In Mind
  6. The Way I Feel
  7. I've Made My Mind Up To Give Myself To You
  8. Marathon
  9. Seventeen Seconds