Cowboy Junkies
All That Reckoning
De uit Canada afkomstige band Cowboy Junkies doet het weer. De groep heeft geen last van vermoeidheid en draait stilaan enkele decennia mee. Toch zit er maar liefst zes jaar tussen de vorige Cowboy Junkies plaat en deze All That Reckoning. In tussentijd gebeurde er zoveel dat er noodzaak ontstond om deze uitstekende set songs de wereld in te pleuren. Het zijn donkere, troebele tijden, maar gelukkig weerklinkt er wat weerstand van een groep dappere Canadezen.
Echt afwijken van hun sound, een variant waarin folk, blues, americana, een fikse dosis valium en lang gerijpte whiskey haasje over spelen, doet deze groep hier zeker niet. Integendeel, ze blijft heel erg trouw aan haar ethiek en tracht met vaak stille, maar broeierige passages en een handvol excellente, goed gemikte gitaaruitbarstingen de luisteraar helemaal te overtuigen. Dat lukt de Canadezen overigens erg goed, onder meer dankzij de inzet van gitarist/songschrijver Michael Timmins en vocaliste Margo Timmins.
De eerste paar rondjes horen we nog stille bezwering, onder meer in de vorm van het koortsachtig gloeiende, met een pracht van een heldere gitaarklank gezegende When We Arrive. “Welcome tot he age of disillusion”, zo luidt het, om vervolgens te stellen dat de oude ideeen halsstarriger worden en nieuwe steevast verwelkomd worden. Welkom, welkom allemaal. Halfweg echter duikt de rauwe single Songs That We Sing op, een song die zo R.E.M. is dat Michael Stipe zijn groepje dringend maar eens terug bijeen moet roepen. Zing een liedje van hoop en geluk, iets om houvast te hebben in donkere en troebele tijden, zo zingt Margo Timmins terwijl gitarist Michael Timmins zijn gitaar danig doet janken. Ijzersterk, niets tegenin te brengen.
Zoals steeds gaan veel van de songs over allerhande varianten van liefde & ongeluk, maar ook enkele andere onderwerpen komen aan bod. Neem het ondubbelzinnige, voor zich sprekende The Things That We Do To Each Other waarmee de groep overduidelijk een proteststem laat horen. Daarmee verklankt deze groep muzikanten een gevoel dat bij velen leeft. Kijk eens rond, wat in s’hemelsnaam doen we elkaar toch soms aan, hoe moeilijk kan het zijn om angst en haat te bedwingen en controle te behouden? Het fraaie is echter dat Cowboy Junkies net door het behoud van de vertrouwde Cowboy Junkies formule die eerder al prachtplaten als Trinity Session opleverde, gewoon een heel eigen koers blijft varen. “I’m gonna start this song in a dark low voice / out of respect for the song it tells”, zingt Timmins bijvoorbeeld in het licht naar The Walkabouts neigende Nose Bleed Ear. Of neem Wooden Stairs waar je met wat goede wil het donkere, onheilspellende Sinnerman van 16 Horsepower in kan horen.
Dezer dagen staat Cowboy Junkies meer dan ooit voor directheid, eenvoud en een royale dosis begeestering en passie. Hoor hoe de groep haar schatplichtigheid aan fellow canadian Neil Young bewijst in het regelrecht rauwe Missing Children. Merk hoe deze band nog steeds diep in de edele, nobele kunst der verhalenvertellen zit en zichzelf verheft tot een van de meest vurige pleitbezorgers ervan.
Cowboy Junkies vindt op All This Reckoning een mooi evenwicht tussen songschrijven als ambacht en vrijheid. Timmens & co schipperen tussen rauwe energie, introverte moodswings (de grillige opener en titeltrack, Mountain Stream) en grootse, pakkende emoties (de ontroering van Shining Teeth dat eenvoudigweg zegt: liever oprecht, eerlijk en lelijk dan de zoveelste schijn van een valse glimlach). En afsluiter The Possessed is gewoon een fijn streepje fiddle en de wondermooie stem van Margo Timmins, een klein brokje poëzie dat ons via charmante eenvoud wat tranen ontlokt. Dat alles maakt van All That Reckoning een héérlijk overtuigend Cowboy Junkies album.
Grote klasse. Fijn om te weten dat de band ook weer eens deze kant opkomt. Op 19 november spelen ze in t Paard in Den Haag!