×

Recensie

Soul / Hiphop

26 augustus 2011

Correspondence

Music Vol. 1

Geschreven door: Eric Rijlaarsdam

Uitgebracht door: ZIP Records

Music Vol. 1 Correspondence Soul / Hiphop 3.5 Correspondence – Music Vol. 1 Written in Music https://writteninmusic.com

Samuel Wilson is een Amerikaanse singer-songwriter en rapper die opereert onder de naam Correspondence.  Zijn eerste album Music Vol. 1 maakte hij samen met de Nederlandse muzikant en producer Ivar Vermeulen. Het resultaat is een gevarieerd album waarop hiphop, soul, funk, jazz en elektronica worden gecombineerd.

Music Vol. 1 opent met de hiphoptrack Bring It On Back. De raps van Wilson worden hierin slechts ondersteund door een beat, handclaps en een sterke baslijn. Open Up Your Soul is een wat meer aangeklede hiphoptrack met een funkinslag. In Rain komt een duidelijke elektronica-invloed naar voren en hetzelfde geldt voor afsluiter Open Wide. Nog meer elektronica horen we in het sterke Focus 68 dat duidelijk beïnvloed is door het pionierswerk van Kraftwerk, maar tegelijkertijd ook heel modern klinkt.

Wilson kan niet alleen rappen, maar ook zingen. Dit laat hij bijvoorbeeld horen in het licht funky Background. Ook in deze song is het verder vooral de baslijn die in positieve zin opvalt. Zingen doet Wilson ook in In A Circle en Down By The River (In New Orleans), twee zeer laidback soulnummers. Misschien wel het beste nummer op Music Vol. 1 is We Don’t Need It. In deze track rapt Wilson over verschillende misstanden in zijn thuisland. Opvallend is dat hij deze onderwerpen op zeer rustige, haast onderkoelde wijze behandelt. Juist dit contrast maakt We Don’t Need It tot een erg sterke track.

Niet alle tracks op Music Vol. 1 zijn even sterk, maar echte missers bevat het album niet. Verder klinkt het geheel ondanks de verschillende muzikale stijlen behoorlijk uniform.