×

Recensie

Pop

13 oktober 2011

Customs

Harlequins of Love

Geschreven door: Eric Rijlaarsdam

Uitgebracht door: EMI

Harlequins of Love Customs Pop 3.5 Customs – Harlequins of Love Written in Music https://writteninmusic.com

Bijna twee jaar geleden debuteerde Customs met het album Enter The Charachters. De single Rex werd in thuisland België een flinke hit en mede hierdoor haalde het album de zesde plaats in de albumlijst. Nu is Customs terug met het tweede album, Harlequins Of Love. Hierop laat de band uit de omgeving van Leuven een wat ander, lichter geluid horen dan op het debuut.

De toon voor Harlequins Of Love wordt meteen gezet door de licht funky opener Onwards & Upwards. Ook de bijna titeltrack en eerste single, het sterk aan de jaren ’80 refererende Harlequins, is luchtig, haast vrolijk. Zo hadden we Customs nog niet eerder gehoord.

Pas in de derde track, Samstag Im Lido, worden we duidelijk herinnerd aan het materiaal op het debuutalbum. Vooral het begin van Samstag Im Lido lijkt behoorlijk op Rex. Ook Your Roses en afsluiter The House Will Win hadden wel op Enter The Charachters kunnen staan. In dat geval hadden ze echter wel tot vrolijkere nummers op dat album behoord.

Minuet For A Gentleman kent een lange aanloop, maar na ongeveer anderhalve minuut volgt een mooie rocksong met een opvallende piano en een sterke baslijn. Ook het catchy, typische jaren ’80 nummer Toupet wordt gedragen door een mooie baslijn en hetzelfde geldt voor het wat hoekige en behoorlijk vrolijke Only After Dark.

Velvet Love is een luchtige song. Het refrein van deze song gaat makkelijk in je hoofd zitten. Het meest sombere nummer op Harlequins Of Love is het trage Insanity’s Famous Last Words, waarin een stukje tekst uit Let It Be geciteerd wordt.

Customs laat zich op Harlequins Of Love van een duidelijk luchtigere kant horen en hierdoor schudt de band het stempel van Interpol-kloon makkelijk van zich af. De band is nog steeds duidelijk geïnspireerd door de New Yorkers en ook door bijvoorbeeld Editors, maar zet nu toch meer een eigen geluid neer dan op het debuutalbum. Het belangrijkste minpunt is dat Harlequins Of Love geen uischieter van het niveau Rex of Justine bevat.

Tracklist Harlequins Of Love:
01 Onwards & Upwards
02 Harlequins
03 Samstag, Im Lido
04 Velvet Love
05 Minuet for a Gentleman
06 Toupee
07 Only After Dark
08 Insanity’s Famous Last Words
09 Your Roses
10 The House Will Win  1. Onwards & Upwards
  2. Harlequins
  3. Samstag Im Lido
  4. Velvet Love
  5. Minuet For A Gentleman
  6. Toupet
  7. Only After Dark
  8. Insanity's Famous Last Words
  9. Your Roses
  10. The House Will Win