×

Recensie

Pop

16 oktober 2011

Sallie Ford & The Sound Outside

Dirty radio

Geschreven door: Eric Rijlaarsdam

Uitgebracht door: Fargo

Dirty radio Sallie Ford & The Sound Outside Pop 3 Sallie Ford & The Sound Outside – Dirty Radio Written in Music https://writteninmusic.com

Sallie Ford, niet te verwarren met het Nederlandse indielabel Sally Forth, is een zangeres uit North Carolina. Ze groeit op in een artistieke familie. Haar vader, Hobey Ford, is een bekende poppenspeler en haar moeder is muzikant en geeft daarnaast muzieklessen. Het zit er dus in dat Sallie in een artistiek vak terecht zal komen. Al op jonge leeftijd leert ze viool spelen en ook kan ze goed zingen. Op latere leeftijd treedt Ford af en toe op, maar pas als ze in 2006 naar Portland verhuist klimt ze vaker op het podium.

Ford formeert een band om zich heen, die bestaat uit contrabassist Tyler Tornfelt en drummer Ford Tennis. Als later gitarist Jeffrey Munger zich bij het drietal voegt, is Sallie Ford & The Sound Outside een feit. In april 2009 debuteert de band met de EP Not An Animal en ruim twee jaar later is het tijd voor het albumdebuut. Dirty Radio bevat twee songs die ook al op de EP stonden en daarnaast nog negen nieuwe songs

In haar jeugd was Ford vooral fan van The Beatles, maar later liet ze zich meer beïnvloeden door acts als CocoRosie, Cat Power en Tom Waits. Uit deze invloeden vormden Ford en haar drie bandleden een eigen geluid, dat veel elementen uit de rock ‘n’ roll bevat, maar dat het uiteindelijk toch vooral moet hebben van Ford’s unieke stem. Niet dat er iets mis is met de muziek, maar het is vooral de zang die Sallie Ford & The Sound Outside echt bijzonder maakt.

Veel songs op Dirty Radio ademen rock ‘n’ roll en de nummers worden veelal gedragen door sterk contrabaswerk van Tornfelt. Dit geldt voor openingstrio I Swear, Danger en Cage, maar ook voor bijvoorbeeld This Crew.

Daarnaast bevat Dirty Radio ook nummers die duidelijk anders klinken. Zo horen we in Poison Milk duidelijke invloeden uit soul en gospel en is Against The Law een slepende song die opbouwt naar een lekker harde passage. Thirteen Years Old is een mooie balad, die door Ford’s intense stemgeluid zeer geladen overkomt. Dit geldt overigens ook voor Against The Law.

In het vrij kale, door handclaps gekenmerkte Write Me A Letter horen we zang die duidelijk geïnspireerd is door CocoRosie. Miles wordt vooral gekenmerkt door mooie strijkers en afsluiter Nightmares bevat hetzelfde orgeltje als Poison Milk en klinkt daardoor even soulful.

Dirty Radio is een goede plaat, waarbij vooral de nummers met minder rock ‘n’ roll invloeden de hoogtepunten vormen. Muzikaal gezien klinkt het allemaal prima, maar zonder Ford’s kenmerkende stemgeluid zou Sallie Ford & The Sound Outside een stuk minder opvallen.

Tracklist Dirty Radio:
01 Swear
02 Danger
03 Cage
04 Poison Milk
05 Against The Law
06 Thirteen Years Old
07 This Crew
08 Write Me A Letter
09 Where Did You Go
10 Miles
11 Nightmares 1. I Swear
 2. Danger
 3. Cage
 4. Poison Milk
 5. Against The Law
 6. Thirteen Years Old
 7. This Crew
 8. Write Me A Letter
 9. Where Did You Go?
 10. Miles
 11. Nightmares