×

Recensie

25 mei 2018

Corduroy

Return Of The Fabric Four

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Acid Jazz

Return Of The Fabric Four Corduroy Pop 3.5 Corduroy – Return of the Fabric Four Written in Music https://writteninmusic.com

Corduroy was in de eerste helft van de jaren negentig een van de kleurrijkste exponenten van de acid jazz en jazz dance. De Londense ‘Fabric Four’ had een goed oog voor stijl en vormgeving en serveerde daarbij ook nog eens uiterst smakelijke tunes die gevoed waren door een grote liefde voor de jaren zestig en zeventig. Met hun knipogen naar de swinging sixties, bop en Greenwich bohemiens bleek Corduroy ook nog eens van invloed op de vormgeving rondom de Britpop hausse. Blur was een fan en trok de band in 1994 samen met Supergrass en Pulp het podium van de Londense Alexandra Palace op.

En nu, een jaar of 25 nadat Corduroy ons trakteerde op lekkere tracks The Frighteners, 10:28 From Shibuya, Mini en London England is er The Return Of The Fabric Four. Een fijne verrassing en een plaat die je bij beluistering weer terugvoert naar vrolijke tijden, toen de Engelse popcultuur bruiste op ongekende wijze.

Anno 2018 staat Corduroy wederom garant voor de betere sixties/seventies soundtrack en de verleidelijkste luchthavenmuziek – inclusief de nodige ‘pa pa pahs’ en ‘la la laah’s’ – gestoken in smakelijk artwork. Opener en single Magic Mountain is de lekkere en karakteristieke entree tot een album dat meer spelplezier dan ambitie uitstraalt. Daar is op zich niets mis mee: Corduroy legt een vlekkeloze plaat neer die gewoon een goed gevoel geeft. Dat de muziek meer een stijloefening is dan een persoonlijk verhaal is dan ook evident. Dat het album nieuwe wegen opent noch bijzonder hoge ogen gooit eveneens. Maar ondertussen wordt er wel heerlijk en stijlvol gemusiceerd.

Het dikke orgel en de lekkere percussie maken van Return Of The Fabric Four een puike gangmaker die Booker T. & the M.G.’s in herinnering roept. En met het zwoele Sambarella word je vervolgens uitgenodigd voor een lome cruise. Waltz For Christoph combineert jazzgitaar, orgel en piano tot een fijne cocktail met daarin ook nog eens een subtiele bas-solo. En het melodieuze Sign Of The Cat is onweerstaanbaar.

Saturday Club is vocaal en vormt daarmee een uitzondering op de plaat. De track zorgt voor variatie maar legt het af tegen het vocale werk uit de jaren negentig. Er zijn referenties naar pubrock en northern soul maar de track blijft wat hangen in middelmaat. Dan is de swing van The Slingbacks Solution interessanter. Dat geldt ook voor afsluiter Botany Five-O, met zijn roffelende drum-intro en goede drive is het een fijne staalkaart van alles waar Corduroy op dit vrolijkmakende album voor staat.

Tracklisting Return of the Fabric Four:

1. Magic Mountain
2. The Cleaner
3. Return Of The Fabric Four
4. Sambarella
5. Blackmail
6. Snake Appeal
7. Saturday Club
8. Waltz For Christoph
9. Sign Of The Cat
10. The Slingbacks Solution
11. Jumping Spider
12. Botany Five-O 1. Magic Mountain
 2. The Cleaner
 3. Return Of The Fabric Four
 4. Sambarella
 5. Blackmail
 6. Snake Appeal
 7. Saturday Club
 8. Waltz For Christoph
 9. Sign Of The Cat
 10. The Slingbacks Solution
 11. Jumping Spider
 12. Botany Five-O