×

Recensie

Pop

11 september 2018

Citizen K

III

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Paraply Records

III Citizen K Pop 4 Citizen K – III Written in Music https://writteninmusic.com

Naar aanleiding van  de meer dan voortreffelijke dubbellaar Second Toughts berichtten we al uitvoerig over de mogelijke afkomst van Klas Qvist de getalenteerde Zweeds gitarist en multi-instrumentalist sublimeert de zoektocht naar zijn onbekende vader weerom met een  derde Citizen K  project. Een lichtjes fantastische soundtrack die naar de jaren zestig en zeventig lonkt en die Qvist andermaal zowat in zijn eentje assembleerde.

Welcome Abroad is de titel van de wonderlijke instrumentale intro en eens aan boord wordt het duidelijk dat de muzikale trip richting Amerikaanse Westkust uitvaart, zelfs zonder de gebruikelijke aan Brian Wilson refererende stemmenpracht. Die komt er vanaf True Companions voluit bij. Bovendien klinken bij momenten andere vertrouwde oer-Britse invloeden sterk door, naast de Beatles is Qvist 10CC bij (How Are You Gonna Handle It?).

Het is niet bepaald specifieke bestaand werk,  het is eerder de sound en de schitterende instrumentatie. Qvist is  naast een eminent popconnaisseur een begaafd en merkwaardig songwriter zoals het met  de nodige zin voor zelfrelativering gebrachte Radio Classic (No More Songs About Jetplanes, Please!)

Oceans Call balanceert enigszins op  de basslijnen van Fleetwood Mac tijdens de beginjaren in LA.  Als de piano op de voorgrond komt resulteert dat in schitterend balladewerk als Cancelled Flight en Piano In The Rain en zelfs zonder woorden klinkt het popgetinte werk geweldig zoals in het instrumentale intermezzo Beasts of England dat naadloos overloopt in And You Danced All Night. Van een prachtige pianoballade die nog een aangenaam verlengstuk krijgt met After The Fact.

Music takes you to unexpected heights and you get carried away by the sound”. Dat is onmiskenbaar het geval bij deze popplaat van superieure signatuur uit Zweden die geenszins verbleekt naast de Britse en Amerikaanse voorlopers.

https://writteninmusic.com/pop/citizen-k-second-thoughts/ 1. Welcome Abroad
 2. True Companions
 3. Let This Be Love
 4. Toolmaker’s Daughter
 5. Oceans Call
 6. Cancelled Flight
 7. How Are You Gonna Handle It?
 8. Radio Classic (No More Songs About Jetplanes, Please!)
 9. Once You Had
 10. Piano In The Rain
 11. Beasts Of England
 12. And You Danced All Night (Coda)
 13. After The Fact (Encore)