×

Recensie

Roots

11 oktober 2019

Chris Knight

Almost Daylight

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Drifter's Church Productions

Almost Daylight Chris Knight Roots 4 Chris Knight – Almost Daylight Written in Music https://writteninmusic.com

We kennen Chris Knight, die zich als tiener al verdiepte in het repertoire van John Prine, als een accuraat observator van de lagere middenklasse in het Midwesten van de VS. De uit Kentucky afkomstige troubadour verwerkt die bevindingen al enkele decennia in  compromisloos repertoire, in het voetspoor van Springsteen en Mellencamp het rauwe stemtimbre roept herinneringen op aan Kights inspirator Steve Earle. Kight deelt in Nashville overigens producer Ray Kennedy met de Texaanse outlaw. Kennedy lost Dan Baird af op het recentere werk, het laatste werkstuk Little Victories dateert uit 2012.

Tijdens de opnamesessies van Almost Daylight werd de frontman van Georgia Satellites overigens in de studio gesignaleerd. De songs werden uitvoerig uitgetest on the road en zo rijpten vooraf inzichten voor het  studiowerk. In overleg met Kennedy werd besloten om geen afstand te nemen van de akoestische benadering , zo wordt Knight’s gitaar in het van Johnny Cash afkomstige Flesh en Blood uitsluitend door banjo en fiddle geflankeerd.

Die instrumenten vormen de basis, in Go On komt daar een accordeon bij en venijnige uithalen van Bairds gitaar die prominent aanwezig is in Everbody’s Lonely, de andere song waarbij hij  betrokken was bij het componeren, Gary Nicholson stak eveneens een helpend handje toe in Crooked Mile. “I won’t look back” zingt Knight in de door rauwe  gitaarriffs ondersteunde song terwijl het net die dramatische terugblikken naar het verleden zijn die je bij het nekvel grijpen zoals I’m William Callahan.

The Damn Truth is een pessimistische beschouwing die naar  de toekomst refereert en Knight smeekt om genade bij de Heer in een soulvol duet met Lee Ann Womack. De diep snijdende titelsong wordt door scheurende gitaar en harmonica aangestuurd.

In Mexican Home van John Prine voelt de meester troubadour zich niet te beroerd om even mee te zingen, een overduidelijke indicatie voor het niveau van Knight. Almost Daylight behoort ongetwijfeld bij het betere werk van Chris Knight, wie een beetje vertrouwd is met zijn repertoire weet meer dan genoeg. 1. I'm William Callahan
 2. Crooked Mile
 3. I Won't Look Back
 4. Go On
 5. The Damn Truth
 6. Send It On Down
 7. Almost Daylight
 8. Trouble Up Ahead
 9. Everybody's Lonely Now
 10. Flesh And Blood
 11. Mexican Home