×

Recensie

Soul / Hiphop

09 november 2018

Charles Bradley

Black Velvet

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Daptone

Black Velvet Charles Bradley Soul / Hiphop 4 Charles Bradley – Black Velvet Written in Music https://writteninmusic.com

Met de dood van Charles Bradley op 23 september afgelopen jaar, verloor platenlabel Daptone, naast de in november 2016 overleden Sharon Jones, binnen een jaar tijd hun twee grootste artiesten. Het zeer droevige feit werd een klein beetje vergemakkelijkt doordat er van Jones nog een album vlak voor haar toch onverwacht snelle dood werd opgenomen. Bij Bradley lag dat wat moeilijker gezien zijn moeilijke laatste ziektemaanden, maar gelukkig was er over de voorgaande jaren heel veel materiaal opgenomen dat net niet op de reguliere albums paste. Black Velvet is het album waarop veel van dat materiaal verzameld is en wat kunnen we daar blij mee zijn.

Afgelopen 5 november zou Bradley 70 jaar geworden zijn. Mooi dat Black Velvet, zijn vierde album, dus in de week van zijn ‘verjaardag’ verschijnt. En het is een heel mooi collectie songs geworden. Een aantal daarvan bracht hij live al met zijn band op het podium, een aantal is volledig nieuw voor het publiek. Gelijk met de openingsklanken Can’t Find The Feeling ben je je weer bewust hoe goed de mannen van Daptone snapten hoe je oude soul naar een nieuwe tijd brengt en wie je daarvoor nodig hebt. Bradley wilde zo ontzettend graag en gaf zijn hart en ziel voor de tijd in zijn leven dat alles wél voorspoedig ging.

Black Velvet is een album dat zijn voorgaande drie albums niet overtreft, dat kan ook bijna niet gezien de collectie songs die voor het album werden verzameld, maar het geeft wel nogmaals een heel goed beeld in waar Bradley voor stond. Door zijn vaste muziekmaatje Tommy TNT Brenneck werden de ‘overgebleven’ songs in een fraai coherente volgorde gezet die met Can’t Find The Feeling, het heerlijk opgewekte en ongecompliceerde Luv Jones (die alleen maar op 7 inch uitkwam) en de vintage Bradley ballade I Feel A Change, de van het album getrokken eerste single, een wel heel fijne start kent.

Het zijn ook de interpretaties van de Nirvana song Stay Away die verrukkelijk tot een soultrack wordt omgebouwd, Rodriquez’ Slip Away en vooral Neil Youngs Heart of Gold, een instant classic uitvoering, die Black Velvet een zo fijne extra meerwaarde geeft. De volledig elektrische versie Victim Of Love en de instrumentale titeltrack waarop Bradley dan niet meer te horen is maar The Menahan Street Band optimaal excelleert, zijn al net zo fijn.

Natuurlijk is Black Velvet verplichte kost voor de fans van de man die soul in zulke geweldige ervaringen de afgelopen jaren over ons heen stortte. Zijn bezieling spatte van elke opname en elk optreden af. Met Black Velvet als erg mooi afscheidscadeau en de eerdere drie albums als raak oeuvre zal Charles Bradley nooit vergeten worden.  1. Can't Fight The Feeling
  2. Luv Jones
  3. I Feel A Change
  4. Slip Away
  5. Black Velvet
  6. Stay Away
  7. Heart Of Gold
  8. (I Hope You Find) The Good Life
  9. Fly Little Girl
  10. Victim Of Love (Electric Version)