×

Recensie

Soul

26 oktober 2021

Daptone 20 jaar

Daptone classic: Charles Bradley

No Time For Dreaming

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: Daptone Records

No Time For Dreaming Charles Bradley Soul 4.5 Daptone classic: Charles Bradley – No Time For Dreaming Written in Music https://writteninmusic.com

(Deze recensie is onderdeel van de grote Daptone Records special en verscheen eerder op 4 april 2011)

Wie retrosoul zegt, zegt Daptone Records. Het vintagelabel uit Brooklyn, New York brengt de ene na de andere juweel uit, zonder de pretentie vernieuwend te willen zijn. Integendeel: Daptone is alles wat niet vernieuwend en bijdetijds is. De muziek, de presentatie, de producties, de marketing, de artiesten, de sound: alles moet de sfeer van minimaal 30 jaar geleden uitademen. Natuurlijk is deze marketingstrategie helemaal van deze tijd, maar vanwege de eerlijke, rauwe en ongepolijste muziek, is het Daptone vergeven. Het is in elk geval één van de meest opvallende labels met een indrukwekkende catalogus. En die de 45 rpm single in ere houdt.

Kenmerk van veel Daptone / Dunhan (het sublabel) artiesten, is dat sommige ervan al bijna de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt vooraleer ze hun eerste singles en albums uitbrengen. Charles Bradley behoort ook tot deze groep artiesten. Geheel in de lijn van de Daptone-presentatie heeft Bradley een ontzettend naar leven gehad, dat gekenmerkt wordt door een zwerverachtig bestaan, allerhande rotbaantjes en gevechten tegen zijn overmatig drankgebruik. Bradley is met z’n 62 jaar niet meer de jongste, maar blijkbaar moet je voor soul een respectabelere leeftijd bereikt hebben en een leven vol ellende hebben gehad om hier voor vol te worden aangezien en soul te mogen maken. In hoeverre Bradley’s levensloop nu echt zo is gelopen als dat de biografie beschrijft is natuurlijk de vraag, het geeft in elk geval zijn muziek wel een extra gewicht mee. Wat muziek die voortgekomen is uit ellende en narigheid klinkt per definitie altijd interessanter.

No Time For Dreaming is zijn debuutalbum, na sinds 2002 voor Daptone al diverse singles te hebben uitgebracht. En op deze singles werd hij steeds begeleid door andere muzikanten, die echter wel behoorden tot de harde kern van Daptone, want Sugarman & Co., The Bullets en de Menahan Street Band bestaan uit een groep muzikanten, die werken in wisselende samenstellingen en de vocalisten en vocalistes van de backing voorzien. The Menahan Street Band is op dit album de begeleidingsband van Charles Bradley en is deze combinatie dus niet onbekend.

En wie op zoek is naar rauwe, onversneden soul en rhythm’n blues, die zo lijkt weggefietst te zijn uit een ander tijdperk, is met No Time For Dreaming aan het goede adres. In hun soort is Daptone het enige label dat retro zo letterlijk mogelijk neemt. Dat geldt ook weer voor dit album. Bradley’s stem is soms als schuurpapier en pakt je meteen vanaf de opener The World (Is Going Up In Flames) bij de strot. De muzikanten van de Menahan Street Band staan geheel in dienst van de ongepolijste en van sterke drank doordrenkte kraakstem van Bradley. 12 nummers zijn er te vinden op dit debuutalbum en hoe langer No Time For Dreaming ondergaan wordt, hoe sneller de 60’s weer terug lijken te keren, zo authentiek en puur klinkt dit album. Bradley zal er geen hoge hitnoteringen mee behalen, maar maakt wel muziek die iedereen zal aanspreken. Voor wie na Raphael Saadiq op zoek gaat naar de real deal is bij Charles Bradley aan het juiste adres. Daptone Records en haar sublabels blijven de wereld bestoken met prachtige soul en R&B en is het een label waar zuinig mee moet worden omgesprongen. Alleen al omdat Daptone de soul in leven houdt. 1. The World (Is Going Up In Flames)
 2. The Telephone Song
 3. Golden Rule
 4. I Believe In Your Love
 5. Trouble In The Land
 6. Lovin' You, Baby
 7. No Time For Dreaming
 8. How Long
 9. In You (I Found A Love)
 10. Why Is It So Hard
 11. Since Our Last Goodbye
 12. Heartaches And Pair

Meer uit deze special

 1. Daptone Records 20 jaar: Twee decennia onstuitbare, tijdloze soul
 2. Various Artists – The Daptone Super Soul Revue Live At The Apollo
 3. Daptone classic: Charles Bradley – No Time For Dreaming
 4. Daptone Classic: The Budos Band – Burnt Offering
 5. Daptone classic: Sharon Jones and The Dap-Kings – Give The People Want They Want
 6. Daptone Classic: Naomi Shelton & The Gospel Queens – Cold World
 7. Daptone Classic : Menahan Street Band – The Crossing
 8. Daptone Classics: Antibalas – Antibalas
 9. Daptone Classic: Charles Bradley – Changes