×

Recensie

Roots

02 december 2019

Catherine MacLellan

Coyote

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Eigen Beheer

Coyote Catherine MacLellan Roots 4 Catherine MacLellan – Coyote Written in Music https://writteninmusic.com

De afgelopen jaren was Catherine MacLellan in de weer met enkele hommages aan haar betreurde vader Gene MacLellan, een Canadese folkman die  vooral als songsmid scoorde, Snowbird werd naast de  initiële versie van Anne Murray door menig artiest in pop- en countryland gecoverd terwijl de countrygospel hymne Put Your Hand In The Hand ruim 100 keer adopteerd werd.

Catherine erfde een behoorlijk deel van de artistieke genen van haar betreurde vader en bouwde vanuit Canada met haar folkgetint songwerk een eigen repertoire uit, veertien songs die met die hommages  voor vader even op de plank bleven liggen vullen de zesde langspeler die het  intimistische The Raven’s Songs opvolgt.

Coyote werd in MacLellan’s huisstudio  opgenomen in  samenwerking met haar vertrouwde muzikale partner Chris Gauthier, die samen met Mark Westerberg (The Replacements) de akoestische gitaar van MacLellan flankeert, naast de meer traditionele naar de Ierse en Schotse roots refererende en destijds samen met de migratiegolf naar de Oostkust geïmporteerde instrumentatie.

In enkele songs duikt een fiddle op die in Emmet’s Song met bodhran en accordeon gecomplementeerd wordt en evenals Night Crossing ongegeneerd naar de oorspronkelijke thuishaven in Groene Eilanden lonkt. Het bijzonder fraaie, warme stemtimbre van MacLellan ademt onveranderlijk een  sterk melancholisch verlangen uit inhet persoonlijk songwerk, het met cello verluchte Breath Of a Wind en de countryneske picker The Tempest illustreren dat voortreffelijk.

Als dat door subtiel elektrisch snarenwerk van Westerberg ondersteund wordt zoals in All The Way In  de fraai openende titelsong of het door een ingetogen gitaarpartij van Gauthier geschraagde Too Many Hearts levert dat opmerkelijk, fraai luisterwerk op. Coyote is een voortreffelijk klinkende langspeler die voortdurend van country naar folk pendelt in een semi-akoestische setting en zich onderscheidt met een doodeerlijke benadering in een verfijnde songcollectie. 1. Coyote
 2. Roll With The Wind
 3. The Road Is Divided
 4. Out Of Time
 5. Breath Of A Wind
 6. The Tempest
 7. Emmet's Song
 8. Night Crossing
 9. Sweet By And By
 10. Out Of Nowhere
 11. Come Back In
 12. All The Way In
 13. Waiting On My Love
 14. Too Many Hearts