×

Recensie

Roots

13 december 2018

Carl Solomon

Simple Things

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht in eigen beheer

Simple Things Carl Solomon Roots 3.5 Carl Solomon – Simple Things Written in Music https://writteninmusic.com

De jeugdjaren van Carl Solomon speelden zich af in Brooklyn en Baltimore en dat klinkt door in het werk van de mij tot dusver onbekende singer-songwriter die met Simple Things een derde lading songs voorstelt. Coney Island werd al eerder bezongen door Garland Jeffreys en Lou Reed vereeuwigde het in Coney Island Baby, een onnavolgbare emotionele haat-liefde ode aan het New Yorkse schiereiland aan de Atlantische Oceaan. Solomon haalt op sfeervolle accordeontonen de zonnige kindertijd terug in weemoedige, in heimwee gedrenkte herinneringen aan zomerse uitstapjes naar het strand. “When Coney Island was just my walk away”.

De opener en tilteltrack Simple Things steunt op bluesy gitaarakkoorden stand kwam het zijn opnieuw accordeontonen die Come What May kleuren. Het melancholische reisverslag kwam tot stand met hulp van Terry Klein. Een wat ruimer geïnstrumenteerd, met de elektrische gitaar van Ron Carnes verrijkt, Ticket To Nowhere vermeldt Maria Blom als medeauteur. Met subtiele arrangementen en in verhalend songs verwerkte persoonlijke observaties treedt Solomon bij momenten in de voetsporen van illustere folklui  als Jackson C Frank en Dave Van Ronk.

De huilende zang in Navajo Rain herinnert aan Springsteen ten tijde van Nebraska. Het is niet alleen het banjogetokkel van Tony Furtado dat een onvervalste countryfolk sfeer creëert in Whistle of the Train. You pour me a drink I told you a joke someone put on Van Morrison and we started to flirt we were doing the moondance to Tupelo Honey”, zo opent de afsluiter Dreaming about you.

Het zijn details die telkens opduiken in de herinneringen die het de moeite waard maken om eens naar de verhalen van deze vanuit op de foktraditie verder bouwende troubadour te luisteren.  1. Simple Things
  2. Hard Freeze
  3. Coney Island
  4. Just Like You
  5. Come What May
  6. Ticket to Nowhere
  7. Navajo Rain
  8. Always Running
  9. Whistle of the Train
  10. Dreaming about you