×

Recensie

Pop

22 december 2011

Cape Coast Radio

Cape Coast Radio

Geschreven door: Kurt Kooiman

Uitgebracht door: Zealrecords

Cape Coast Radio Cape Coast Radio Pop 3 Cape Coast Radio – Cape Coast Radio Written in Music https://writteninmusic.com

Het titelloze debuutalbum van Cape Coast Radio ademt van begin tot eind een Afrikaanse sfeer van opgewekte melodieën en swingende ritmes uit. Geen wonder, want Nick Berkvens, het brein achter deze tien liedjes, heeft de eerste jaren van zijn leven in Zambia doorgebracht.

Voordat dit project vorm kreeg, speelde Berkvens bij het Gentse kwartet Transit. Toen die postrockband in 2009 ophield te bestaan, kwam er voor de Zambiaanse Vlaming tijd vrij om zich te richten op een nieuwe onderneming. Onder andere een samenwerking tijdens optredens met Sleepingdog volgde en tegen het einde van 2011 is het tijd voor een compleet nieuwe plaat. In samenwerking met een keur aan andere artiesten van Zealrecords, onder andere Christophe Vandewoude en Pieter van Dessel van Marble Sound en Chantal Acda van Sleepingdog, is daar nu Cape Coast Radio.

De band klinkt alsof Vampire Weekend in de blender is gegooid met wat jaren ’80 pop en hier en daar een snufje elektronische elementen á la The Knife aan het geheel zijn toegevoegd. Het resulteert in makkelijk te verteren popliedjes die zonder uitzondering opgewekt aandoen. Hoogtepunt van blijheid is Daytrip to the Zoo, dat gedurende de eerste seconden als een Hans Zimmer soundtrack op sneltreinvaart klinkt, maar zich vervolgens ontpopt tot een stuwend en gestroomlijnd elektronisch liedje dat snel in de hersenpan genesteld raakt.

Geheel in de sfeer van de nummers vertelt het album over de alter ego’s van de leden van de band in de vorm van drie Afrikaanse dieren die naar het noorden trekken. De karakters die de hoofdrollen opeisen zijn Ed, Ned en Ted, een gier, een neushoorn en een mandril. Op hun tocht naar het noorden maken deze doldwaze dieren van alles mee, maar spannend wil hun levensverhaal niet worden. Het zijn toch in de eerste plaats de riedeltjes en catchy refreinen die Cape Coast Radio van een eigen smoel voorzien, niet zozeer de verhalen die Berkvens en z’n crew te vertellen hebben. Het is dan ook niet een traditionele conceptplaat, wat aangeeft dat de makers zich van dat laatstgenoemde bewust waren.

Voorlopig lijkt Cape Coast Radio voornamelijk een singeltjesband. Sommige liedjes steken simpelweg uiterst effectief in elkaar en lijken gemaakt om op de radio een breed publiek te vermaken. De optimistische deuntjes van The Fishes and the Foxes of Daniel-San zijn bijvoorbeeld ideaal voor een dergelijk doeleinde. Andere nummers doen echter vooral dienst als opvulling, wat maakt dat deze Belgen met dit debuut niet altijd in een gelijke mate kunnen boeien.

Tracklisting Cape Coast Radio:

  1. The Fishes And The Foxes
  2. Daytrip To The Zoo
  3. Fred The Falcon
  4. Daniel-San
  5. Waling in Savannah
  6. Fireflies
  7. Coffee
  8. The Fall
  9. Giant Jungles
  10. Birds