×

Recensie

Pop

22 december 2011

Dave Hause

Resolutions

Geschreven door: Kurt Kooiman

Uitgebracht door: Paper & Plastick

Resolutions Dave Hause Pop 2 Dave Hause – Resolutions Written in Music https://writteninmusic.com

Van nature is Dave Hause een punkrocker. Als frontman van de band The Loved Ones timmert hij sinds 2005 aan de weg en na twee groepsalbums vond de Amerikaan het hoog tijd om onder eigen naam materiaal aan de wereld te laten horen.

De liedjes die op Resolutions terecht zijn gekomen, heeft Hause geschreven tijdens zijn afgelopen tour met The Loved Ones. Toen hij bemerkte dat deze songs muzikaal gezien behoorlijk ver van hun andere werk afweek, was de beslissing om tot een eigen album over te gaan snel gemaakt. Het resultaat is pop- softrock van een vrij zoete categorie. De helft van de tijd begeleid door een akoestische gitaar, soms tovert Hause een bandgeluid tevoorschijn maar wild wordt het geen moment.

Vanaf openingsnummer Time Will Tell is te horen dat Hause over het algemeen geen soortgelijke pop maakt. Bijna alle liedjes zijn geschreven volgens een punkconcept, waarin tegen het einde alle remmen los lijken te kunnen. Enkele malen lijkt hij naar een dergelijke climax toe te bouwen, om op de valreep een andere keuze te maken en te beseffen dat hij hier geen wilde koers wil varen. Dientengevolge gaat hij hier en daar vol op de rem staan, waardoor het vollere geluid wat geforceerd ingehouden overkomt.

De pure gitaarliedjes zijn daarentegen van redelijke kwaliteit en kunnen zo terecht op de soundtrack van een middelmatige tienerfilm. De makers van Spangaz zouden Pray For Tuscon zo onder een liefdescène kwijt kunnen en Years From Now zou niet misstaan onder een emotionele passage uit een willekeurige verfilming van een klassieke Carry Slee. Als Hause de woorden ‘Years from now you’ll hear this song and probably laugh’ met zijn karakteristieke punkstem door zijn stembanden duwt, is het de vraag of hij écht op zojuist genoemde doelgroep mikt of toch vooral een parodie op zichzelf ambieert.

Resolutions is een plaat die een beginnend emobandje niet zou misstaan. Hoewel wellicht nog wat zoekende naar welke kant het nu op moet, zijn de eerst gecomponeerde melodieën van aardig niveau. Om op verder te bouwen dus. Helaas maakt Dave Hause al een aantal jaren muziek en is dit album dus vooral redelijk overbodig. Hopelijk keert ‘ie rap terug naar z’n band om bij Fat Wreck Chords weer wat heerlijk onstuimige punk ten gehore te brengen.

Tracklist Resolutions:

 1. Time Will Tell
 2. Melanin
 3. C’mon Kid
 4. Pray For Tuscon
 5. Resolutions
 6. Prague (Revive Me)
 7. Heavy Heart
 8. Years from Now
 9. Rankers and Rotters
 10. Meet Me at the Lanes


 1. Time Will Tell
 2. Melanin
 3. C'mon Kid
 4. Pray For Tuscon
 5. Resolutions
 6. Prague (Revive Me)
 7. Heavy Heart
 8. Years From Now
 9. Rankers & Rotters
 10. Meet Me At The Lanes