×

Recensie

Soul / Hiphop

21 november 2009

Camp Lo

Another Heist

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Traffic

Another Heist Camp Lo Soul / Hiphop 3 Camp Lo – Another Heist Written in Music https://writteninmusic.com

Camp Lo was verantwoordelijk voor een van de beste hiphopalbums van de latere jaren negentig. Zonder echt te vernieuwen wist het duo uit The Bronx in 1997 met Uptown Saturday Night een opzienbarend lekkere plaat te maken, vol soulvolle seventiesreferenties.

Coolie High, Black Nostaljack, Black Connection en natuurlijk Luchini AKA This Is It waren instantfavorieten. In de jaren hierna wist The Lo met de twee opvolgende albums echter haar reputatie niet te consolideren.

Op deze vierde plaat zijn de hoofdknikken naar de jaren zeventig ook weer alomtegenwoordig: van de aantrekkelijke blaxploitation-hoes naar samples van The Bionic Man in Bionic en Stevie Wonder in het lekker stuiterende en toch zwoele Love It Then.

Weinig prikkels

Het is de vraag of Camp Lo met dit album fans kan terugwinnen. De plaat gaat vrij stevig van start met Another Heist, een weinig originele maar toch dwingende opener. Hierna ontvouwt zich een plaat die vol leuke aanzetten zit maar slechts zelden weet te imponeren. De plaat kabbelt te veel en als je het dan toch niet moet hebben van ‘in your face hiphop, kom dan toch met een wat dikkere productie, verrassendere hooks en raps waar 15 jaar ervaring vanaf spat. Tracks als Good Green en Uptown voegen anno 2009 echt niet veel meer toe aan de New Yorkse hiphop-canon. Boogie Nights heeft een leuke, vervormde vocale sample die alleen maar uit de Camp Lo-koker kan komen, maar weet dan toch niet echt te prikkelen. En deel drie van het vervolgverhaal Black Connect werkt lang niet zo goed als het eerste deel uit 1997. Dat komt voornamelijk doordat de vocals hier elkaar meer in de weg zitten dan dat zij elkaar aanvullen en versterken.

Er zijn gelukkig wel lichtpunten: in het melodieuze, warme, door piano gedragen Satin Amnesia overtuigt Camp Lo als vanouds en ook Beautiful People trekt de aandacht: zangeresjes, een andere beat en een lekkere sax. In het goed klinkende Son Of A wordt flink aan ‘namedropping’ gedaan (van Bob Marley tot Earth Wind & Fire). Het is een track in een authentiek jasje met een lekkere droge beat, seventiesgitaren en een effectieve bas.

Camp Lo is dus nog zeker in staat met leuke dingen te komen maar het ziet ernaar uit dat men het heilige vuur toch kwijt is. En dat is toch nodig om weer eens met een plaat van het kaliber Uptown Saturday Night te komen. Misschien eens aankloppen bij David Axelrod? 1. Another Heist (4:02)
 2. Uptown (3:34)
 3. Satin Amnesia (2:57)
 4. Get Em Lo (3:34)
 5. Boogie Nights (3:11)
 6. Son Of A (1:36)
 7. Good Green (2:08)
 8. Beautiful People (4:17)
 9. Bionic (2:15)
 10. Black Connect 3 (4:27)
 11. Love It Then (3:38)
 12. Uptown (Remix) (2:50)