×

Recensie

Roots

07 april 2022

Calexico

El Mirador

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: City Slang

El Mirador Calexico Roots 4 Calexico – El Mirador Written in Music https://writteninmusic.com

Zo’n drie decennia wisselen Joey Burns en John Convertino muzikale ideeën uit in een persoonlijke benadering waarbij invloeden uit de Amerikaanse rock en jazz naadloos versmelten met de Latin cultuur naadloos versmelten in een rijk geschakeerde, wat mysterieuze mix. De nabijheid van de grens met Mexico in Tucson, Arizona, de thuishaven van de spilfiguren van Calexico is daarbij niet onbelangrijk.

Burns en Convertino werkten eerder samen met Howe Gelb bij Giant Sand, samen verkasten ze vanuit Californië naar woestijngebied in Arizona. Aanvankelijk engageerden ze zich als ritmesectie voor plaatselijke muzikale projecten. Met  Calexico, een collectief vinden ze aansluiting met Mexicaanse invloeden.

In 2019 werkte het duo en hun kompanen nog samen met  Iron & Wine voor Years To Burn terwijl ze Seasonal Shift, een persoonlijke, veredelde kerstplaat, in afzondering inblikten in diverse huisstudio’s. El Mirador pendelt tussen de vertrouwde woestijnsound en meer uitbundige input van Tex Mex en Cubaanse elementen, de inbreng van hun oude vriend, de toetsenman en percussionist Sergio Mendoza en zijn orkest klinkt daarbij sterk door.

Afgelopen zomer verzamelden de muzikanten zich in zijn homestudio in Tucson en dat resulteert in een bijzonder dansbare eclectische mix met uitbundige Latin. De titeltrack opent de score, na een spectaculair aanzwellende intro van percussie en schallende trompetjes onthult El Mirador een wazig verhaal deels gedebiteerd in Spaanstalig parlando. Tintelende gitaarloopjes flankeren de zwoele zang van Burns met al even zachte vocale backing van Sam Beam (Iron & Wine) in Harness in the Wind.

Cumbia, ranchero en andere sprankelende Latin klanken springen haasje over terwijl de mariachi trompetjes nooit ver weg zijn, evenmin als de eclatante percussie die het hypnotische, duistere gefluister van Then You Might See aanstuurt.

Na meer expliciete, hitsige Latin getinte passages van Cumbia Del Polvo verzeilen we met El Paso terug in een schimmige sfeer aan de andere kant van de Rio Grande. The El Burro Song roept herinneringen op, de springerige mariachi track prijkte eerder op Heard It On The X  van Los Super 7, waarbij Burns, Convertino en de trompetters van Calexico betrokken waren, we krijgen een fijne reprise.

Het instrumentale Turquoise roept een nachtelijke romantische sfeer op. Het gevaar ligt immer op de loer, Constellation baadt in de ondertussen vertrouwde sluipende mysterieuze sfeer, onlosmakelijk verbonden met de ongeëvenaarde soundtrack van Calexico.

 

 

  1. El Mirador
 2. Harness in the Wind
 3. Cumbia Penninsula
 4. Then You might See
 5. Cumbia Del Polvo
 6. El Paso
 7. The El Burro Song
 8. Liberada
 9. Turquoise
 10. Constellation
 11. Rancho Azul
 12. Caldera