×

Recensie

Roots

11 december 2019

Bruce Springsteen

Western Stars Songs From The Film

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Columbia

Western Stars Songs From The Film Bruce Springsteen Roots 4 Bruce Springsteen – Western Stars Songs From The Film Written in Music https://writteninmusic.com

Vier maanden na de zomer release van het voortreffelijke studioalbum Western Stars wordt nu ook de soundtrack die bij de bioscoopversie hoort uitgebracht. Een origineel alternatief voor de fans die The Boss vooral op het podium willen beleven aangezien Springsteen niet wou toeren zette hij de regisseurs pet op voor een muzikale documentaire die in The Barn, een oude schuur op zijn landgoed tot stand kwam.

De chronologie van de studioplaat werd behouden evenals de line up van de studiosessies inclusief symfonisch orkest. Dat is geen slechte zaak ook nu weten die muzikanten de countrypop van de studioversie  te reproduceren met een genereuze instrumentatie Vanaf de opener Hitch-Hikin’ tot Moonlight Motel wordt de luisteraar met een grandioze trip meegevoerd in het Amerikaanse (Wilde) Westen. Je hoeft niet over oneindig veel verbeelding te beschikken ook zonder de  filmfragmenten kan je beelden van ongetemde Mustangs en de iconische automobiel variant voorstellen. Een thema dat nooit ver weg is in Springsteen’s oeuvre.

Sleepy Joe’s Café klinkt  nog even pretentieloos en gezellig met met die zalige accordeontonen en het ondertussen vertrouwde The Wayfarer en via Tuscon Train komen we bij de schitterende titeltrack en Drive Fast(The Stuntman).

Ook de overige songs  klinken ondanks de nauwgezette reproductie van de oorspronkelijke studioversie net iets sprankelender en meer doorleefd. Dat heeft vooral te maken met de met het klimmen der jaren wat uitgerafelde stemtimbre.

Op zijn zeventigste zingt Bruce beter dan ooit, geforceerde  schreeuwerige uithalen blijven gelukkig achterwege en er is bovendien harmonische steun van levensgezellin Patti Scialfia. Hello Sunshine blijft aangenaam verrassen en na het mooi uitdovende Moonlight Motel is er nog een toegift bij dit ’concert’. Het triomfantelijke Rhinestone Cowboy haalt helaas nergens het niveau van Glen Campbell’s zonovergoten uitvoering maar sluit thematisch wonderwel aan bij het geslaagde concept van Western Stars. Meer dan een obligaat zoethoudertje in afwachting van het beloofde nieuwe werk met The E-Street Band. 1. Hitch Hikin'
 2. The Wayfarer
 3. Tucson Train
 4. Western Stars
 5. Sleepy Joe's Café
 6. Drive Fast (The Stuntman)
 7. Chasin' Wild Horses
 8. Sundown
 9. Somewhere North Of Nashville
 10. Stones
 11. There Goes My Miracle
 12. Hello Sunshine
 13. Moonlight Motel
 14. Rhinestone Cowboy