×

Recensie

Roots

25 maart 2021

Brigitte DeMeyer

Seeker

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht in eigen beheer

Seeker Brigitte DeMeyer Roots 4 Brigitte DeMeyer – Seeker Written in Music https://writteninmusic.com

Na een jarenlang verblijf in Nashville waar ze haar songwriterscapaciteiten verder perfectioneerde keerde Brigitte DeMeyer terug naar Californië maar de spirit van het Zuiden blijft sterk aanwezig. Ondertussen liep de intense samenwerking met Will Kimbrough ten einde, vertrouwde folks als The Wood Brothers  en hun trouwe kompaan Jano Rix  verzamelden in de studio in Nashville.

Rix neemt de productie over en heeft meestal inbreng als componist, vaak samen met  DeMeyer en is bovendien alomtegenwoordig als multi-instrumentalist. Het blijft niet bij de percussieve klanken die hij uit zijn ‘shuitar’ tovert. In All The Blue  resulteert dat samen met een zangerige pedalsteel in een bijzonder sfeervol weids decor, uiterst geschikt voor het aparte, soepele stemtimbre van DeMeyer.

In het zwoele, ritmische Cat Man Do komt daar orgel en piano bij die het duet met hartsvriendin Freda van de McCary Sisters, unisono met het snarenwerk, ondersteunen. Na Salt Of The Earth waarin de voltallige Wood Brothers figuren volgt een diep doorvoelde in heimwee gedrenkte ode aan Louisiana in de gelijknamige song, met een fijne bluespiano in een glansrol.

Een op loopse piano en basstructuren tippelend Camality Gone is bijzonder fijn duowerk terwijl de akoestische ballade bij de eerste beluistering opvalt evenals de luie jazzy blues van Ain’t No Mister, de piano wordt geflankeerd met door Viktor Kraus uitgezette baslijnen.

De dromerige titelsong Seeker brengt The Wood Brothers weerom samen met DeMeyer en Rix. De inventieve instrumentatie creëert in combinatie met de expressieve zang een ongrijpbare Southern sfeer die hier wel vaker opduikt in een meeslepende melange van countrysoul en bluesy en jazzy folk. Verder zoeken hoeft niet meer. Deze inspirerende combinatie en de interactie met Jano Rix brengt DeMeyer naar eenzame hoogte.        1. All the Blue
  2. Cat Man Do
  3. Salt of the Earth
  4. Louisiana
  5. Calamity Gone
  6. Already In
  7. Ain't No Mister
  8. Wishbone
  9. Seeker
  10. Roots and Wings and Bones