×

Recensie

Roots

04 augustus 2015

Brent Best – Your Dog,

Your Dog, Your Champ

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Last Chance Records

Your Dog, Your Champ Brent Best Roots 4 Brent Best – Your Dog, Champ Written in Music https://writteninmusic.com

In de jaren negentig maakt Brent Best furore met Slobberbone, een twangy thrash combo dat inspiratie put uit  bluegrass, country en folk. Die traditionele stijlen worden in de songs van Best  verwerkt in een energiek, ruig rockend, door verschroeiend gitaar gedomineerd repertoire, ook in de meer intieme passages immer van een rauw randje voorzien. Een benadering die verdergezet wordt bij The Drams.

De singersongwriter uit Denton schuilt op zijn solodebuut niet langer achter een intimiderende wall of sound en brengt zijn verhalen met spaarzame akoestische begeleiding. Aanvankelijk wou Best, de troubadourstraditie indachtig, alleen zijn gitaar als begeleiding maar het werd uiteindelijk toch een volwaardige backing band.  Na een ingetogen akoestische start mondt Aunt Ramona met pompend orgelwerk uit in een meer gelaagde structuur die een passende ondersteuning vormt voor een wrange terugblik naar zijn jeugdjaren. Het kan ook fictie zijn, maar dat lijkt me eerder onwaarschijnlijk. Brent lijkt niet van plan de waarheid te verhullen over een niet bepaald gelukkige jeugd in twee songs over zijn vader. Daddy Was A Liar huppelt verder op een bedrieglijk, vrolijk deuntje.

“Mama you always told me that the only good man was a dead man I guess that had someting to do who you chose to be your husband”, snerende, meedogenloze woorden uit Good Man Now die diep snijden en nog aan kracht winnen door loodzware gitaarriffs en hectische vioolklanken en die Brents gefrustreerde en verbitterde moeder wellicht niet echt troosten. In Tangled galmen de gitaren als vanouds en worden geflankeerd door ontspoord fiddlerwerk.  De helse ontknoping wordt abrupt afgebroken. Clotine, een tedere, bitterzoete liefdesverklaring leunt op pedalsteel en op  de afsluiter It’s You baadt in een identiek melancholisch sfeertje.

Brent Best dweept met  schrijvend volk als en zijn overleden vriend Larry Brown inspireerde hem om een dieper gravender, wat duistere richting te exploreren. Dat Best een en ander in zijn mars heeft als singersongwriter bleek eerder bij Slobberbone, Stephen King haalt  Gimme Back My Dog aan in zijn novelle Black House  en noemt het een van de beste songs uit de rockgeschiedenis. Met deze lang opgespaarde collectie komt Brent Best aardig in de buurt van het selecte kransje van gerenommeerde Texaanse storytelers als Jimmie Dale Gilmore en Ray Wylie Hubbard en levert een werkstuk af dat groeit bij iedere luisterbeurt.

Tracklisting Your Dog, Champ

 1. Daddy Was a Liar
 2. Good Man Now
 3. You Shouldn’t Worry
 4. Aunt Ramona
 5. Queen Bee
 6. Travel Again
 7. Robert Cole
 8. Career Day
 9. Tangled
 10. Clotine
 11. It’s You


 1. Daddy Was a Liar
 2. Good Man Now
 3. You Shouldn't Worry
 4. Aunt Ramona
 5. Queen Bee
 6. Travel, Again
 7. Robert Cole
 8. Career Day
 9. Tangled
 10. Clotine
 11. It Is You