×

Bonobo

Fragments

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Ninja Tune

Fragments Bonobo Electronic 4.5 Bonobo – Fragments Written in Music https://writteninmusic.com

Elk nieuw Bonobo album is een album om naar uit te zien. Simon Green, de architect van de Bonobo sound, snapt als geen ander hoe je goede songs moet schrijven én deze te vatten in avontuurlijk tegelijk warme, diepe electronic klanken. Met het nieuwe Fragments vindt hij zichzelf wederom opnieuw uit.

Natuurlijk hadden we al kunnen weten dat het nieuwe jaar met Fragments een mooi begin zou gaan krijgen. In november was daar plots het geweldige Shadows, waarvoor Green Jordan Rakei voor de vocale gestrikt had. Rakei, die zelf al met het geweldige album What We Call Life in 2021 prominent aanwezig was, zong de track, diep gebaad in een deephouse 2022 versie, naar een machtige hoogte.

Ook Green had moeite zich aan te passen aan het feit dat de pandemie wel even wat langer zou gaan duren. Hij zocht inspiratie in de natuur, de woestijnen in Californië om preciezer te zijn. Even weg uit Los Angeles, de stad waar de Brit al vele jaren woont.  Het was daar waar hij hernieuwde inspiratie vond die hij als muzikant, gevoed door het vele spelen, had verloren.

Fragments is in alles een warm bad. Zowel in de warmbloedige arrangementen waar Green zijn songs in doopt als in de melodieën die de composities herbergen. De emoties springen van de tracks, zowel die van hoop op een vrijere toekomst als diepere en persoonlijkere. Fragments heeft een mooie gelaagdheid in emoties en de songs klinken tegelijk dansbaarder dan ooit.

Shadows is de perfecte track nadat Green met de hulp van LA arrangeur/violist Miquel Atwood-Ferguson de eerste lijnen voor het album heeft uitgezet. Het instrumentale Rosewood sluit daar qua sfeer met z’n fijne vocal sample naadloos op aan. Lekker dat de track naar het einde ook even wat dikker/clubby uitbouwt.

En wat knalt ook Otomo, samen met upcoming Brits electronic talent O’Flynn, er weer heerlijk op. Gevoed door een kinderkoorsample (is die niet gewoonweg gesampled van de openingstrack van Pat Metheny’s Secret Story?) ontspint zich een heerlijk dikke dancetrack. Soulzangeres/poëet Jamila Woods zorgt daarna in het wel heel fraaie Tides voor een welkome downtempo break. Prachtig arrangement van Atwood-Ferguson ook weer!

Met de fraaie tracks Elysian, Closer en het wel heel erg lekkere Age of Phase rekt Green de catalogus dan weer fraai op met een aantal nieuwe Bonobo klassiekers. Dansbaarheid tot kunst doorgetrokken. Het door Joji gezongen From You vormt daarna een sterk rustpunt om met de heerlijk clubby tracks Counterpoints en Sapiens dan weer uitstekend de dansvloer opnieuw te bedienen. Twee van de meest onweerstaanbare Bonobo danstracks tot nu toe. Diepe bassen, verrukkelijk opbouwende ritmes en warme klanken daar overheen. Met het in downtempo sferen gedompelde Day by Day, met Kadhja Bonet als vocalisten, sluit het album fraai af.

Fragments is een sterk zevende Bonobo album. Alles wat Green zo goed als songschrijver en muzikant maakt, in de studio vrijwel alleen, op het podium als een echte band, is volop aanwezig. Ook voor hem geldt dat het niet toeren, hernieuwde inspiratie zoeken om je muziek te herijken een glansrijk effect heeft gehad. 1. Polyghost (met. Miguel Atwood-Ferguson)
 2. Shadows (met Jordan Rakei)
 3. Rosewood
 4. Otomo (met O’Flynn)
 5. Tides (met Jamila Woods)
 6. Elysian
 7. Closer
 8. Age of Phase
 9. From You (met.Joji)
 10. Counterpart
 11. Sapien
 12. Day by Day (met Kadhja Bonet)