×

Recensie

Pop

16 september 2021

Positie 24 Jaarlijst 2021

Jordan Rakei

What We Call Life

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Ninja Tune

What We Call Life Jordan Rakei Pop 4.5 Jordan Rakei – What We Call Life Written in Music https://writteninmusic.com

Het blijft een fascinerende doorgroei die de oorspronkelijk Australische, maar al jaren vanuit Londen opererende, singer-songwriter Jordan Rakei maakt. Sinds zijn debuutplaat Cloak in 2016 laat elke plaat een magische muzikale doorgroei horen. Zo ook weer op het wel heel erg fraaie vierde album What We Call Life.

Het zijn bij Rakei altijd kleine soundwijzigingen die zijn muziek toch wezenlijk veranderen. Gezegend met één van de mooiste stemmen van deze tijd, die in falset zelfs nog weer mooier klinkt, vonden zijn songs op zijn eerste albums een weg in de souljazz, funk en hiphop waar hij, naast akoestische instrumenten ook vleugen elektronica aan toevoegde.

Hij heeft voor zijn nieuwe album de keuze gemaakt zijn songs nog dieper de elektronica in te trekken. En hoewel de songstructuren niet wezenlijk anders zijn dan op zijn voorgaande albums is er daardoor wel degelijk sprake van een andere sound. Een rijke, vaak atmosferische, sound waarover zijn stem nog mooier klinkt.

Family, waarmee het album opent, kenden we natuurlijk al. Het is zo’n vintage Rakei song die zijn prachtstem over een uber coole basloop op z’n allermooist laat klinken. Send My Love geeft de nieuwe muzikale richting vervolgens vleugels. Prachtig soulful gezongen over een avontuurlijke instrumentatie. Opvolgtrack Illusions sluit op die sferen naadloos aan.

Het eerste drietal songs laat een muzikale rijkdom horen van een muzikant die door avontuurlijke, muzikale keuzes te maken steeds weer het allerbeste uit zichzelf weet te halen. En als de echt groten uit de muziek uit datzelfde gekozen avontuur dan ook nog eens heel pakkende songs te schrijven. IJzersterke songs als Clouds, de titeltrack, Runaway en Wings, zijn volgens dezelfde heerlijke avontuurlijkheid geschreven.

Het zijn echter Unguarded en Brace, songs waarbij strijkers een prominente rol spelen, die What We Call Life één van de beste albums van het jaar maken en de beste uit Rakei’s carrière. Het zijn super avontuurlijke tegelijk bloedmooie songs in geestverruimende lagen opgebouwd en geweldig gezongen. Wat een pracht en emotie komt er alleen van deze twee tracks al af.

De langgerekte afsluittrack The Flood sluit fascinerend op die twee tracks aan. Wat een ongelooflijk rijk gelaagde en razendknap geconstrueerde song is ook dit weer. Dit is Rakei op zijn aller allerbest. En die stem… pffff… wat een soul en emotie heeft die man toch.

Op zijn bijdrage aan de fantastische LateNightTales serie durfde Rakei het aan een stuk Lover You Should’ve Come Over van Jeff Buckley te zingen, iets wat je gewoonweg niet moet doen omdat de stem van Buckley zo intens was dat je er niet aan kon tippen. Bizar genoeg lukte het Rakei wel om die intentie van die songs in zijn versie te raken. Dus we hadden het kunnen weten….

What We Call Life is een meesterlijk album waarop alles wat Rakei zo goed maakt in volle glorie naar voren komt. Het album dat hem nu ook de wereldfaam moet gaan geven die hij al jaren optimaal verdient. Veel mooier dan What We Call Life krijg je ze dit jaar niet.  1. Family
  2. Send My Love
  3. Illusion
  4. Unguarded
  5. Clouds
  6. What We Call Life
  7. Runaway
  8. Wings
  9. Brace
  10. The Flood