×

Recensie

Pop

28 november 2021

Blair Jollands

Holograms

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Glowb Recordings

Holograms Blair Jollands Pop 3.5 Blair Jollands – Holograms Written in Music https://writteninmusic.com

Na omzwervingen vanuit Nieuw Zeeland die van het Afrikaanse continent naar Kiev en Katmandu leiden verzeilt Blair Jollands in New York City om uiteindelijk in Londen te belanden. Het handvol langspelers en epeetjes toont een verscheiden beeld, zijn activiteiten als componist van filmmuziek  en multi-instrumentalist is daar niet vreemd aan en het recentste werkstuk ontsnapt daar evenmin aan.

Het duurt even voor je als luisteraar je weg vindt tussen het zwaar georkestreerde met strijkers en gelaagd toetsenwerk aangezette werk De gedreven opener Nothing In The Pot en Atoms bekoren me aanvankelijk slechts matig. Het door een dynamische wall of sound aangedreven Dream Of You trekt me meer aan, zijn het de tempowisselingen of de zangpartijen die de afwisselende passages kleuren?

Na de toegankelijke pop van Things To Do sturen fraaie slidegitaren een melodieus slepend Oceans aan. Liloette trekt aanvankelijk die meer poëtische lijn door maar driftige tempowisselingen verstoren de meer dromerige passages waarin het met trompetjes gelardeerde Ghost Of Life open bloeit.

Deep Water is een western duet met Jaimee Harris en in de rollende carousel Flame Of Love is het  de zang van Iraini Mancini die Jollands even flankeert, aan het einde horen we de klok van een afgelegen missiepost. Met Money Or Your Life belanden we in een verschroeiend woestijnlandschap, nabij of is het al over de Mexicaanse grens zoals de trompetjes die het onheilspellende parlando op chain-gang ritmiek begeleiden, suggereren in dit naar de ongeëvenaarde Morricone sound lonkende epos.

In de prachtige titeltrack speelt de trompet van Jollands eveneens een hoofdrol. De zang en dramatische opbouw van Holograms herinneren aan de verrichtingen van de ongenaakbare Scott Walker terwijl de invloeden van een Bowie in de jaren zeventig niet ver weg zijn in de al even sterke afsluiter van dit fijne, afwisselende werkstuk.

  1. Nothin In The Pot
 2. Atoms
 3. Dream Of You
 4. Things We Do.
 5. Oceans.
 6. Liloette
 7. Ghost Of Light.
 8. Deep Water
 9. Flame Of Love.
 10. Money Or Your Life
 11. Holograms
 12. No Heaven In Hell