×

Recensie

Electronic

19 mei 2020

Bitter Moon

The World Above

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: La Suisse Primitive

The World Above Bitter Moon Electronic 4 Bitter Moon – The World Above Written in Music https://writteninmusic.com

Dat de belangstelling naar The World Above van het uit Zwitserland afkomstige duo Bitter Moon in Nederland bovengemiddeld is, komt voornamelijk door het feit dat Jacco Gardner verantwoordelijk is voor de productie. Dit muzikaal wonderkind weet zelfs buiten de landsgrenzen indruk te maken met zijn psychedelische sixties sound op het droomdebuut Cabinet of Curiousities. Vervolgens vervaagt hier stilletjes de aandacht, en na het minder goed ontvangen instrumentale Somnium is daar zijn ontdekking Bitter Moon, die als voorprogramma met hem op stap gaat.

Het is de kunst om het unieke geluid van Bitter Moon groots neer te zetten. Met deze lastige opdracht gaat het schuchtere studiodier aan de slag. Een onmogelijke opgave waarbij hulplijn Simon Heyworth ingezet wordt. Zijn ervaringen met de krautrock pioniers van Tangerine Dream en een indrukwekkende bijrol in het opnameproces van Mike Oldfields Tubular Bells maakt van hem een veelgevraagde producer die het alternatieve geluid kan vercommercialiseren. Hierbij blijft hij dicht bij de kern die de artiesten willen overbrengen. De leerling en de meester aan het werk, met The World Above als wonderbaarlijk eindproduct.

Zenos Paradox is een tochtende open deur die je verwelkomt in de kille wereld van Bitter Moon. De dromerige elektronica wordt ingeleid door de stampende percussie van Nic Mauskovic om over te gaan in de bombastische geluidsexplosies en tempowisselingen vanaf Images die ergens tussen de blikken jaren tachtig avant-garde en de new age ambient sound van de negentiger jaren zweven. Gedurfd, en geslaagd. Titeltrack The World Above heeft dat typerende seventies futuristische, wat vaak als omlijsting gebruikt wordt bij de Japanse science fiction tekenfilmseries uit die periode.

De meerwaarde zit hem in de praatzang die helaas minimaal aanwezig is. Zo weet Reka Csiszer in Formlos al een bepalende leegte toe te voegen die zich perfect kan hechten aan de sobere kleurklanken van Simon Bernardoni. Bij Gloria is het tegenovergestelde gaande, hier geeft haar lazy zang juist meer diepgang aan de heersende exotica. Het gesproken mysterieuze Kontakteinseit zou zeker mede door de Duitse taal prima passen op een donkere Wim Wenders soundtrack. Een bijzondere afsluiter waarbij de vocalist met haar verdiepende treurnis vocalen in topvorm verkeert. De lugubere sfeer geurt naar de zijstegen van de grote stad, waar randfiguren een worden met de schaduw om in de duisternis te shinen.

Een geslaagde samenwerking, waarbij weer eens het belang van de juiste personen achter de knoppen benadrukt wordt. Gardner houdt zich al een tijdje minder gericht bezig met de retro hippie sound, en laat ruimte toe voor jaren zeventig synths. Precies op dat punt treffen ze elkander. Vanwege de huidige onzekere toekomst van de muzikanten is de release bewust een maand naar achteren geschoven.



  1. Zenos Paradox
  2. Images
  3. Spurlos
  4. Eva
  5. Formlos
  6. The World Above
  7. Gloria
  8. Still Stiller
  9. Kontaktseinheit