×

Recensie

Pop

11 februari 2013

Jacco Gardner – Cabinet Of

Cabinet of Curiousities

Geschreven door: Sophie Westhiner

Uitgebracht door: Excelsior

Cabinet of Curiousities Jacco Gardner Pop 4 Jacco Gardner – Cabinet Of Curiosities Written in Music https://writteninmusic.com

Er zijn maar weinig artiesten die nog voor hun debuut een plekje op de muzikale wereldkaart veroveren. Begin 2012 wist Lana Del Rey met haar charmes de popjournalistiek in te pakken, maar toen haar eerste plaat uit was, viel het allemaal toch een beetje tegen. Nu is Nederlands wonderkind Jacco Gardner aan de beurt. Het Britse retroblad Shindig! bestempelde Gardners single Clear The Air tot beste single van 2012, NME noemt hem steevast een wunderkind, en ook Pitchfork is erg over hem te spreken. Nu is eindelijk zijn plaat Cabinet Of Curiosities echt uit.

Zoals een echte Hollander blijft Jacco Gardner nuchter onder al die aandacht. Hij woont nog gewoon in Zwaag, een gehucht naast Hoorn. Al komt het succes niet helemaal uit de lucht vallen. Eerder vormde Gardner samen met drummer Hugo van de Poel The Skywalkers. Vervolgens kroop hij achter de toetsen bij Lola Kite. En nu dus onder zijn eigen naam, met zijn eigen muziek.
Neo-psychedelica, retro-pop en baroque pop, er zijn verschillende benamingen voor Gardners muziek. Duidelijk is dat hij zijn invloeden haalt uit artiesten uit de ’60s: The Zombies, Love, maar vooral Curt Boettcher en Syd Barrett. Die laatste is – zoals hij zelf zegt – zijn grootste voorbeeld. Vooral de tijd van Barrett met Pink Floyd, voor het grote Dark Side Of The Moon-succes, is bij Gardner geliefd. Dat is dan ook duidelijk terug te horen op Cabinet Of Curiosities. Watching The Moon heeft die vreemde, chaotische Barrett-vibe. Ook die andere held, Curt Boettcher – die Brian Wilson inspireerde tot het schrijven van Pet Sounds – neemt een grote plek in Gardners creatieve brein in beslag. De echo’s, de wat sprookjes-achtige melodieën doen sterk denken aan Boettchers werk. Gardner gaat echter meer de kant van psychedelica op dan de Amerikaanse singer-songwriter ooit deed. Gardner pingelt op een klavecimbel en vertelt verhalen over meisjes met de naam Little Jane, of zingt met een dun stemmetje en begeleid zichzelf met gitaar. Alles tot in de puntjes verzorgt. De 24-jarige Noord-Hollander heeft dan ook Sound Design gestudeerd in Utrecht, een opleiding die op Cabinet Of Curiosities prima tot zijn recht komt. Wellicht wel iets te goed: niets is slordig, geen detail is onverzorgd. Zo goed konden die hippies dat vroeger niet.

Gardner heeft natuurlijk wel een beetje geluk. Prima timing van de nuchtere Hollander om nu met een sixtiesplaat te komen, net nu bands als Allah-Las, White Fence, Tame Impala en Temples dat fameuze hippie tijdperk weer omarmen en daar succesvol mee zijn. En dan heeft hij ook nog eens een internationale achternaam, wat wil je nog meer. Een wereldtour wellicht? Heeft Gardner ook. Een bijna perfect album, al helemaal voor een debuut. Deze jongen verovert de wereld in een handomdraai. En hij heeft meer inhoud dan Lana.

Cabinet Of Curiosities Tracklisting:

 1. Clear The Air
 2. The One Eyed King
 3. Puppets Dangling
 4. Where Will You Go
 5. Watching The Moon
 6. Cabinet Of Curiosities
 7. The Riddle
 8. Lullaby
 9. Help Me Out
 10. Summer’s Game
 11. Chameleon
 12. The Ballad Of Little Jan


 1. Clear The Air
 2. The One Eyed King
 3. Puppets Dangling
 4. Where Will You Go
 5. Watching The Moon
 6. Cabinet Of Curiosities
 7. The Riddle
 8. Lullaby
 9. Help Me Out
 10. Summer's Game
 11. Chameleon
 12. The Ballad Of Little Jane