×

Recensie

Jazz

09 juni 2017

Positie 7 Jaarlijst 2017

Binker and Moses

Journey To The Mountain Of Forever

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Gearbox Records

Journey To The Mountain Of Forever Binker & Moses Jazz 4.5 Binker and Moses – Journey To The Mountain Of Forever Written in Music https://writteninmusic.com

Je moet het maar durven. Een muzikaal ambitieus, in totaal 15 tracks tellende dubbelaar, als je tweede album uitbrengen. Saxofonist Binker Golding en drummer Moses Boyd lijken er geen moeite mee te hebben en verzetten wederom hun jazz naar nieuwe gronden. Heerlijk om deze jonge jazzhonden aan het werk te horen.

Hun twee jaar terug verschenen debuut Dem Ones maakte al heel duidelijk dat het duo Golding-Boyd er één is dat heel goed in de gaten gehouden moet worden. Hun muziek is puur, zonder opsmuk, rare fratsen en lekker dynamisch. Op hun nieuwe album Journey To The Mountain of Forever zoeken ze naar nog meer nieuwe muzikale wegen. Opgesplitst in twee delen, The Realm of Now en The Realms Of The Infinite, is een album ontstaan dat hun jazz weer verder stappen verder brengt. Net als op hun debuut is ook nu weer een geheel album alleen gevuld met drums en sax. Op het andere album hebben ze bevriende muzikanten uitgenodigd om de songs te verrijken met hun spel. Met mede saxofonist Evan Parker, harpiste Tori Handsley, tabla speler Sarathy Korwar, trompettist Byron Wallen en mededrummer Yussef Dayes (Yussef Kamaal) lukt dat wonderwel.

Journey To The Mountain of Forever is een in twee delen/plakken opgesplitst album dat een spirituele jazzreis genoemd mag worden. Zoals de ambitieuze/mysterieuze titel van het album al aangeeft zoekt het tweetal jonge muzikanten nog meer dan op hun eersteling het muzikale avontuur. Op The Realm of Now, waarop ze met hun tweeën spelen, kan de muziek nog een geestverruimende extensie van het materiaal van Dem Ones genoemd worden. Maar het blijven twee muzikanten die de ruimte moeten vullen, dus ze spelen een dikke set composities, pakken hun eigen soloruimte maar duwen de tracks met energie en klasse naar een erg fijne flow.

Gelijk met de albumopener, het mooi uitgesponnen The Departure, laten ze hun klasse in het schrijven van indrukwekkende composities maar ook in de drive en emoties van hun spel, goed horen. Het daarop volgende Intoxication From The Jahvmonishi Leaves is dan weer op een op heerlijke energie gebouwde track met grote toegankelijkheid. Het daarop volgende Fete By The River heeft dan weer een heel losse feel waarbij de sax heerlijk over de vloeiende percussie van Boyd loopt. En zo bouwen de mannen twee heel mooie plaatkanten vol met uitstekende composities en een indrukwekkende duo-performance. Fijn om de twee jonge muzikanten met zoveel plezier en drive muziek te horen maken. Het spat uit de groeven.

The Realms Of The Infinite, de albumkanten met de gastmuzikanten is van een absoluut andere orde. Juist ook omdat ze muzikanten hebben gevraagd die met hun instrumenten een geheel andere sfeer brengen. Waar juist de eerste plaat ‘op drive’ draait komt op plaat twee rust en ruimte tevoorschijn. De stemming is daardoor uitdagender en de muzikanten pakken hun kans vol voor het avontuur te gaan. Deze onvoorspelbaarheid laat een heel nieuw licht op Binker en Moses schijnen. Zijzelf hoeven nu niet de ruimte te vullen maar laten juist de gevraagde muzikanten de lead nemen en de meeste ruimte in solo’s pakken.

Het levert een prachtig palet aan klankkleuren op die met prominente klanken van de harp en tabla een oosterse tint krijgen en het spiritual jazz-effect optimaal bewerkstelligen. In de 9 composities die met de gasten zijn opgenomen zit een mooie diversiteit waarbij de sfeer soms even opgelicht wordt door dikke saxsolo’s van vooral een geweldig spelende Parker. Aan alles voel je dat de jonge muzikanten hun eigen spirituele reis maken en alle muzikale vrijheid pakken. Natuurlijk bekend met het spirituele jazzwerk van de grote jazzhelden maar deze volledig opnieuw voor zichzelf invullen. Wat een feest om deze groep jonge muzikanten aan het werk te horen en hoe hoopvol dat juist zij zo onvoorspelbaar tegelijk volop het muzikale avontuur zoeken.

Journey To The Mountain Of Forever is een album dat je eigenlijk automatisch heel vaak zal opzetten en waar je keer op keer van opveert. Het is bepaald niet verbazingwekkend dat Binker Golding en Moses Boyd twee jaar geleden met hun debuut overladen werden met zo ongeveer alle jazzprijzen die er in Engeland te verkrijgen zijn. Verbazingwekkend is wel dat ze voor hun tweede album voor niets voorspelbaars kozen maar volop voor avontuur en spanning. En dan ook nog eens zo verschrikkelijk goed. De Britse jazz blijft in vele varianten ontzettend groots doorgroeien. Dit album is daar maar weer eens een ideaal voorbeeld van. 1. The Valley of the Ultra Blacks
 2. Gifts from the Vibrations of Light
 3. Mysteries and Revelations
 4. Ritual of the Root
 5. The Voice of Besbunu
 6. Echoes from the Other Side of the Mountain
 7. Reverse Genesis
 8. Entering the Infinite
 9. At the Feet of the Mountain of Forever

Kant A:

 1. The Departure
 2. Intoxication From The Jahvmonishi Leaves
 3. Fete By The River

Kant B:

 1. Trees On Fire
 2. The Shaman’s Chant
 3. Leaving The Now Behind

Kant A:

 1. The Valley Of The Ultra Blacks
 2. Gifts From The Vibrations Of Light
 3. Mysteries and Revelations
 4. Ritual Of The Root
 5. The Voice Of Besbunu

Kant B:

 1. Echoes From The Other Side Of The Mountain
 2. Reverse Genesis
 3. Entering The Infinite
 4. At The Feet Of The Mountain Of Forever