×

Recensie

Jazz

24 februari 2021

Binker and Moses

Escape The Flames (Journey to the Mountain of Forever live)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Gearbox Records

Escape The Flames (Journey to the Mountain of Forever live) Binker & Moses Jazz 4.5 Binker and Moses – Escape The Flames (Journey to the Mountain of Forever live) Written in Music https://writteninmusic.com

Saxofonist Binker Golding en drummer Moses Boyd zijn twee van de vaandeldragers van de Nu Wave of British jazz. Hun debuut Dem Ones was in 2015 de aankondiging van iets groots en broeiends. Hun meesterlijke tweede album Journey To The Mountain Of Forever, gelijk maar een smaakvolle dubbelaar, was het bewijs dat de jazzscene, vooral die uit Londen afkomstig, prominent werd.

Escape The Flames, ook wel Escape The Flames or Journey To The Mountain Of Forever Live getiteld, biedt het concert dat de twee rasmuzikanten gaven als release-optreden voor het Journey To The Mountain Of Forever album in de legendarische (en ondertussen helaas gesloten) Total Refreshment Center in het in Oost-Londen gelegen Dalston.

De bloeiplek van de Oost-Londense jazzscene was absoluut daar. Vrijwel elke muzikant die zich nu vanuit de Britse jazz verder heeft ontwikkeld is daar ooit begonnen en heeft daar van andere muzikanten de mogelijkheid gepakt zichzelf zichtbaar te maken. De ideale plek dus voor Golding en Boyd om zich juist daar nieuwe muziek te presenteren.

Hoewel het dubbelalbum in twee delen is opgesplitst, The Realm Of Now en The Realms Of The Infinite, ligt de basis van deze live-registratie volledig op het eerste deel van het album. Alle composities worden door de twee een nieuwe muzikale wereld ingeduwd, een jazzwereld met zoveel energie en klasse, dat je er bijkans van achteroverslaat.

Wie het duo in de maanden na dat illustere jazzalbum heeft zien optreden weet hoe imposant de mannen hun composities kunnen oprekken en met hoeveel energie ze live kunnen spelen en hun composities nog extra daadkracht meegeven. Bij het release optreden kwamen die krachten nogal extra los.

Natuurlijk kan het meegespeeld hebben dat er veel vrienden en bevriende muzikanten in de zaal aanwezig waren en dat deze de mannen optimaal inspireerden om helemaal voluit te gaan want wat een ongelooflijke kracht komt er bij deze live registratie los. En wat een grote instrumentale klasse ook.

Gelijk met het, maar liefst met 10 minuten extra opgerekte, openingsstuk The Departure voel je de energie van het tweetal vol je oren, hoofd en hart binnenkomen. De twee jonge muzikanten hebben hun techniek optimaal in orde en weten daarnaast nog eens exact waar ze met hun muziek naartoe willen. Van melodisch, haast lyrisch en ingetogen naar volle bak en krachtig vooruit.

Als je vervolgens met de tracks Intoxication From The Jahvmonishi Leaves en Fete By The River door de dynamiek van de composities en de spelers volledig meegezogen bent in hun muziek voel je het zweet als vanzelf van de wanden afspatten. De energie van de muzikanten en het publiek, altijd even uitzinnig, haalde altijd al het beste bij iedereen boven.

Met fabuleuze versies van Trees On Fire, ook weer majestueus opgetrokken tot grote dynamische schoonheid, The Shaman’s Chant en een verrukkelijke versie van de ballad Leaving The Now Behind bedienen ze het publiek met alles wat ze in zich hebben en het publiek machtig is op te pakken.

Golding is een saxofonist die, net als mede-Londenaars Shabaka Hutchings en Nubya Garcia, een fabuleuze techniek aan soepel dan weer indringend spel kan koppelen en daarmee een enorme reeks aan emoties weet op te roepen. Golding is absoluut klaar voor het wereldtoneel. Boyd is binnen enkele jaren uitgegroeid tot een van ‘s werelds beste en meest inventieve nieuwe drummers.

Om Binker and Moses samen aan het werk te horen is één van de grote geneugten van het leven. Geen duo binnen de jazz dat momenteel met zoveel gevoel en energie zoveel overtuigingskracht weet te bewerkstelligen. Luister toch naar wat deze mannen individueel en met z’n tweeën aan prachtige vrije jazz de wereld in loodsen. Wat een genot om dat mee te mogen maken.

PS. Het album, uitgebracht in een gelimiteerde doorzichtige vinyleditie, is alleen via hun platenlabel Gearbox Records online te verkrijgen of via hun bandcamp.

Kant A:

  1. The Departure

Kant B:

  1. Intoxication From The Jahvmonishi Leaves
  2. Fete By The River

Kant A:

  1. Trees on Fire

Kant B:

  1. The Shaman's Chant
  2. Leaving The Now Behind