×

Recensie

Roots

13 oktober 2018

Billy F. Gibbons

The Big Bad Blues

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Concord

The Big Bad Blues Billy F Gibbons Roots 3.5 Billy F. Gibbons – The Big Bad Blues Written in Music https://writteninmusic.com

David Lee Roth raadde iedereen die vragen had over wat er allemaal met een gitaar mogelijk is, aan om de eerste zes albums van ZZ Top te beluisteren. Op die albums hoor je inderdaad een veelvoud van stijlen, akkoordenschema’s en effecten.

Na bijna vijftig jaar met ZZ Top de wereld te hebben veroverd en talloze gastoptredens bij de meest uiteenlopende artiesten, bracht Gibbons in 2015 zijn eerste soloalbum Perfectamundo uit. Waar zijn maatjes Dusty Hill en Frank Beard het wat rustiger aan doen, heeft Gibbons de smaak te pakken want onlangs verscheen zijn tweede soloalbum: The Big Bad Blues.

Muzikaal blijft Gibbons dicht bij ZZ Top met zijn in blues doordrenkte rock vol shuffles en boogie. Zijn riffs, licks en solo’s zijn nog altijd dik in orde. Vocaal is het heel wat minder. Kent u die vreselijke foto’s van zwartgeblakerde longen die tegenwoordig op sigarettenpakjes staan? Welnu, zo klinkt de stem van de bijna zeventigjarige Gibbons: doorleefd, rauw en korzelig. Op Missin’ Yo Kissin’ en My Baby She Rocks laat deze krasse knar horen nog steeds een cool guy te zijn. Op Second Line horen we zowaar een nummer dat afkomstig lijkt uit de Tejas periode. Gibbons zet geregeld een mondharmonica in om het geluid wat te verfraaien zoals in het stampende Bring It To Jerome, een nummer dat zo op Antenna van ZZ Top had kunnen staan. Op Mo’ Slower Blues horen we een piano en schuurt de gitaar als een grindpad. Hollywood 151 is lichtvoetiger en herinnert aan de dagen van Eliminator en Afterburner, maar dan zonder de synthesizers.

De Muddy Waters cover van Rollin’ And Tumblin’ wordt wat rapper uitgevoerd dan het origineel en klinkt best lekker. Deze versie haalt het echter niet bij de versies die Blackfoot (op Highway Song Live) en George Lynch opnamen. Crackin’ Up is een Caribisch deuntje waarbij dansende mensen in korte rokjes en broekjes op het strand bijna automatisch voor je geestesoog verschijnen. Zo te horen drinkt Gibbons nog geregeld een cocktail in Mexico of Puerto Rico. Kortom, The Big Bad Blues is een album waarmee ZZ Top fans wel raad weten. 1. Missin' Yo' Kissin'
 2. My Baby She Rocks
 3. Second Line
 4. Standing Around Crying
 5. Let The Left Hand Know
 6. Bring It To Jerome
 7. That's What She Said
 8. Mo' Slower Blues
 9. Hollywood 151
 10. Rollin' And Tumblin'
 11. Crackin' Up