×

Recensie

Roots

30 juni 2023

Ben Reel

Come A Long Way

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: eigen beheer

Come A Long Way Ben Reel Roots 3.5 Ben Reel – Come A Long Way Written in Music https://writteninmusic.com

In de afgelopen decennia heeft Ben Reel niet bepaald stilgezeten. Zowat om de twee jaar assembleerde de Ierse muzikant in zijn thuisstudio in South Armagh een langspeler Sinds het 1999  daterende debuut This Is The Movie zoekt hij daarbij telkens een andere muzikale invalshoek.  Zijn vorige reguliere studio langspeler Nashville Calling kwam in 2020 het Amerikaanse coutrymekka tot stand met ondersteuning van plaatselijke muzikanten en co-producers Will Kimbrough, Tommy Womack en Springsteens bassist Garry Tallent.

Tussendoor was er nog Live at JJ Smyths, een gerecycleerde liveregistratie In Dublin en Locked In  +Live, een dubbellaar die naast een theaterconcert dat via streaming zijn weg vond naar het publiek tijdens de lockdown, enkele studiotracks bevatte.

Het elfde studio-album is integraal met nieuw werk opgebouwd. Zoals gebruikelijk profileert Reel zich naast singer en songwriter als multi-instrumentalist. De vaste ritmesectie met Michael Black en Ronnie O’Flyn biedt ondersteuning zijn vrouw Julieanna Black Reel zorgt voor de achtergrondzang terwijl haar zoon Gerry Black Jr. in enkele tracks de slidegitaar hanteert. Dat familiale gezelschap levert samen met een gepersonaliseerde soundtrack vanaf het uitbundige Don’t Fight It. In het tergend slepende Hunter vallen de zangpartijen op. Met dat hoge stemtimbre opvallend veel gelijkenissen met Roy Orbison vertonen, vooral in de prachtige countryballade Loretto On My Mind.

Met een gloedvol koortje op de achtergrond krijg je een onvervalste gospel feel zoals in Let The Road Rise.  Met het door akoestische snarenpicking gedragen I Get It komen we evenals het met accordeonklanken en slide solo verrijkte Old Whore bij de folk van het Groene Eiland, het wat fellere Hardwired Blues leunt op harmonica.

“From the day I was born there was War”, Een verhalend epos over de brandhaarden en oorlogen. Ook de val van de Berlijnse Muur en de heropflakkering van de conflicten met de rol van de opeenvolgende Amerikaanse presidenten komt aan bod aan de hand van Reels verjaardagen. Na The Finish Line, een wrang bluesuitstapje. De verlossing is nabij getuige de hoopvolle getuigenis op orgelspel I Shall Be Redeemed.       1. Don’t Fight It Baby
 2. Hunter
 3. Hardwired Blues
 4. From the Day I Was Born
 5. Come a Long Way
 6. Let the Road Rise
 7. Loretto On My Mind
 8. I Get It
 9. Old Whore
 10. The Finish Line
 11. I Shall Be Redeemed