×

Recensie

Roots

07 oktober 2023

Ben de la Cour

Sweet Anhedonia

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Jullian Records

Sweet Anhedonia Ben de la Cour Roots 4 Ben de la Cour – Sweet Anhedonia Written in Music https://writteninmusic.com

Ben de la Cour leidt na een waanzinnig parcours van verslavingen, ontwenningen en de onvermijdelijke terugval en ondertussen als tuinman, bokser, barman en uitsmijter overleefde, nu al een tijdje een relatief rustig bestaan In Nashville waar hij na een tussenstop in New Orleans belandt.

Donkere gebeurtenissen uit het verleden blijven in zijn hoofd rondspoken en inspireren songwerk dat naar duistere kanten van het menselijk bestaan peilt. Op langspelers als The High Cost Of Living Strange en het recente Shadow Land creëren een rusteloze sfeer en een voortdurende worsteling met zijn demonen in een huiveringwekkend eigenzinnig folkgetint repertoire.

Die duistere kant heerst weerom op  Sweet Anhendonia, het zesde werkstuk kwam op diverse locaties tot stand in Nashville en Athens. Er is hulp van Jim White, die engageerde gastmuzikanten waaronder contrabassist Nicolas Rombouts steunpillaar van Dez Mona en Studio Caporal, die eerder met White samenwerkte. Gitarist Geert Hellings is evenals de meesterlijke drummer Marlon Patton van de partij.

“Something cold is stirring at the bottom of the creek where that little boy drowned back in ’63 and the ink is running over in the Appalachian Book Of Dead “. Wervelende strijkers, banjo’s en blazers kleuren de openingstrack het mysterieuze, sinistere relaas, herinneren met her stemtimbre ende sfeer  naar aan soundtracks van Tom Waits herinnert. In het op fiddle flanerende Numbers Game  horen we de stem van  Becky Warren, het tedere duet kwam in samenwerking met Lynne Hanson tot stand.

In het mistroostige Maricopa County is een van die donkere verhalen met op de achtergrond een gedempt trompetje. Dat duikt terug op samen met de stem van Elisabeth Cook in het op onheilspellende Mariachi blazers evoluerende Shine on the Highway. In de titeltrack is evenmin enige vreugde te bespeuren, met aanzwellende drumroffels, strijkers en lusteloze la-la zang  lijkt Sweet Anhendonia de geknipt soundtrack voor een of andere western  of meer hedendaagse  roadmovie.

Na het rockende, beduidend minder overtuigend buitenbeentje Suicide of Town leidt de pianoballade Palookaville terug naar de meer gekoesterde, ingetogen momenten waarin een al dan niet imaginaire leefwereld uit het verleden onthuld wordt. American Mind is een aangrijpend small town verhaal dat de nasleep van een mijnramp beschrijft in een lang uitgesponnen diepzinnig epos.

Het akoestische I’ve Got Everything I Ever Wanted sluit een weerom impressionant werkstuk af van een begenadigd raconteur en troubadour.  1. Appalachian Vook of the Dead
  2. Numbers Game
  3. Marcicopa County
  4. Shine on the Highway
  5. Swet Anhendonia
  6. Suicide od Town
  7. Palookaville
  8. Brother
  9. American Mind
  10. I've Got Everything I Ever Wanted