×

Recensie

Alternative

28 juni 2017

Beach House

B-sides and Rarities

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Bella Union

B-sides and Rarities Beach House Alternative 3.5 Beach House – B-sides and Rarities Written in Music https://writteninmusic.com

Beach House is eigenlijk nooit voor commercieel succes is gegaan. Het begrip A-kant bestaat in feite niet voor de band. En bij de albums ging het om de songs die samen het meest samenhangende werkstuk opleverden, niet om het bijeenbrengen van de meest pakkende of zelfs beste nummers.

Toch is er nu B-sides and Rarities, een collectie van 14 songs, opgenomen tussen 2005 en 2015. Chariot werd verkozen tot single en het is een logische keuze. De song ontvouwt zich op fraaie, bedwelmende wijze en levert gewoon geheide Beach House-kwaliteit. Iets wat geldt voor meer nummers op dit album, zoals Equal Mind, de B-kant van Lazuli, uit 2012, en Baseball Diamond uit 2015, een productief jaar waarin de band twee albums, Thank Your Lucky Stars en Depression Cherry uitbracht. En nog bleven er songs op de plank liggen.

Er zijn twee tracks van een 2016 iTunes Sessie vertegenwoordigd waarvan vooral de jengelende, ‘tremolo’-song Norway opvalt. Een andere vreemde eend is Play The Game, een bewerking van de Queen-hit. Deze voor een Aids-compilatie opgenomen cover is bijna onherkenbaar en door het tegendraadse geluid en de volslagen andersoortige zang zonder meer een boeiende track te noemen.

Tijdens de sessies voor het succesalbum Teen Dream (2010) werd 10 Mile Stereo opgenomen. De band werkte toen nog weleens met vertraagde tapes voor geluidseffecten en besloot voor een remake van dit nummer gewoon alles maar eens te vertragen. Deze langzame versie kreeg de fijne subtitel Cough Syrup Remix mee. Op Teen Dream stond ook het sterke Used To Be. De 2008 single-versie komt hier voorbij; iets ruwer en elektronischer getint. Het is een van de betere tracks op B-sides and Rarities, een prettige compilatie die – binnen het vertrouwde Beach House-palet – nog regelmatig van kleur en toon verschiet: zo is Baby, de B-kant van Norway uit 2010, een redelijk directe, wat barokke song en blinkt Saturn Song juist uit door meer abstracte, dromerige sferen en soms bijna woordloze zang.

Beduidend meer dan een vergaarbak houdt dit album Beach House dan ook mooi in beeld in 2017. De band is dit jaar weer overal te zien en heeft bovendien wat data gepland in september met voormalig labelgenoten Fleet Foxes, die onlangs nog van zich deden spreken met Crack-Up. 1. Chariot
 2. Baby
 3. Equal Mind
 4. Used To Be
 5. White Moon
 6. Baseball Diamond
 7. Norway
 8. Play The Game
 9. The Arrangement
 10. Saturn Song
 11. Rain In Numbers
 12. I Do Not Care For The Winter Sun
 13. 10 Mile Stereo (Cough Syrup Remix)
 14. Wherever You Go