×

Recensie

Alternative

15 december 2021

Beach House

Once Twice Melody (Chapter Two)

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Bella Union

Once Twice Melody (Chapter Two) Beach House Alternative 4 Beach House – Once Twice Melody (Chapter Two) Written in Music https://writteninmusic.com

Het ei is gelegd, maar voordat dit uitgebroed wordt doopt Beach House deze eerst nog in een breed vullend kleurenpallet. Een maand geleden verrassen Victoria Legrand en Alex Scally al met dat prachtige eerste viertal aan toekomstige albumtracks. Melancholische avondetappesongs die glinsterend in het waterrijke Baltimore havengebied weerkaatsen. Nu komt er weer een geheimzinnig klein stukje Once Twice Melody bij.

Staat op de eerste EP de angst voor het loslaten en het vasthouden aan jeugdherinneringen nog centraal, het vluchtige ritmische Runaway bevrijdt het tweetal van dat beklemmende dreigende stilstand gevoel. Met bevreemde futuristische stemwisselingen bevindt Victoria Legrand zich alreeds in een universele hemelse dimensie, waaronder Alex Scally gecontroleerd die binding met de aardse goedgelovigheid vastklampt. De luidruchtige beats remmen de transformatie van de zangeres af, maar creëren wel een breed speels spanningsveld. Geluiden slaan op de zacht fluwelen muzikale bekleding dood. Beschermd vertrouwd geïsoleerd, maar ook verstikkend beperkt geïsoleerd. Het contrast tussen zelfverzekerde wijze vocalen en kinderlijke nieuwsgierigheid.

Bij het kerstmis georkestreerde ESP gaat de cruise control aan. Evenwichtig en stabiel. Risicoloos veilig? Ja, misschien ook wel. Het ultieme genotsgevoel van een wereld die voorbij draaft terwijl een mijmerende Alex Scally in pauzestand van een afstand observeert, genietend van die atmosferische vrijheid van plezierige leegtes. De tijd om te resetten wordt nog eventjes uitgesteld.

Het hoopvolle New Romance dwarrelt in vreugde neer. Beach House als hemeldragers, het krachtige jaren tachtig fundament meeslepende in het flonkerende sterrenstelsel aan verstillende postpunk nostalgie, badende in de kenmerkende Beach House dreampop. Winstmarges worden er pas in Over and Over geboekt. De gerepresenteerde kunst van het herhalen. De dag als een fel brandende ontvlammende cirkel neergezet, die zich telkens weer door deze energiebronnen tot in de eeuwigheid blijft voeden.

Spiritueel en zwaar elektronisch naderen we het einde van het tweede hoofdstuk. Er komen weer een paar heerlijke melodieën bij, die toch wel wat bij de veelbelovende eerste worp achterblijven. Natuurlijk moet er sterk geopend worden om daarna die basisideeën verder tot de verwachte eindclimax uit te bouwen. De reuzesprong laat nu voornamelijk diepe voetafdrukken na, een richting aanwijzende verdere vervolgstap is nog niet gezet.  1. Runaway
  2. ESP
  3. New Romance
  4. Over and Over