×

Recensie

Roots

04 september 2018

B.J. Baartmans

Verzamelaar

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Continental Record Services

Verzamelaar B.J. Baartmans Roots 4 B.J. Baartmans – Verzamelaar Written in Music https://writteninmusic.com

De muzikant uit Boxmeer is al enkele decennia actief als gitarist en songwriter in de meest uiteenlopende muzikale projecten pendelde hij van  new wave naar rockabilly en rootsrock was actief in een duo met Eric Devries dat later uitgroeide tot Hidden Agenda Deluxe. Onder eigen naam debuteert B.J. Baartmans in ’98 met The Pawnchop Guitar Chase, ondertussen brengt hij nog zo’n dozijn langspelers uit. Oorspronkelijk met verfijnde instrumentaaltjes aangevuld Engelstalig werk, sinds 2005 is er een opnieuw evolutie naar op Nederlandstalig songwerk, dat  zich met een mengsel van folk , blues en soul eveneens in de rootshoek situeert. Het Nederlandstalige werk is ook terug te vinden onder de naam BJ’S Wild Verband  waarin de toetsen van Mike Roelofs en de drumkit van Sjoerd van Bommel een vaste stek hebben. Het is ook de naam van de studio waar het trio actief is en Ins Blaue Hinein tot stand kwam.

Uit sessies die tussen 2012 en 2018 plaatvonden werden dertien tracks geselecteerd voor Verzamelaar, liedjes die eerder onderdak vonden in diverse projecten, zo figureereden BJ’s songs in een productie voor Natuurmonumenten, De Trein dook eerder op in een songcyclus over Kamp Vucht. Nu kan je dat werk eindelijk in een uitvoering van componist Baartmans zelf horen. Met een doorleefd timbre dat onmiskenbaar herinneringen oproept aan wijlen Bram Vermeulen passeren Huis, een met soulvol koorwerk omringde pianoballade, het wonderlijke Stil Geluk, Tiengemeten, De Trein, Stroom en een door dobro gedragen Ongeweten.

Naast die geïnspireerde persoonlijke verhaaltjes brengt B.J. vrije associaties met bejaarde rock- en bluesklassiekers. In Boek (You Can’t Judge A Book By It’s Cover) wordt de oorspronkelijke Bo Diddley beat naar soepele second line getransformeerd. Niemand kent je is op Nobody Knows You When You’re Down And Out gebaseerd en de mooie combinatie van piano en klarinet blijft dicht bij de vaudeville versie van Bessie Smith.

Uiteraard is er op Verzamelaar naast de songwriter en zanger ook ruimte voor de gitarist B.J. In prachtige miniatuurtjes als Malaga Blues en Round Ronda borstelt Baartmans sfeervol akoestisch snarenwerk, het elektrisch  versterkt snarenwerk van de afsluitende titeltrack klinkt even warm en poëtisch. 1. Boek
 2. Rondemiss
 3. De Blauwe Nacht
 4. Huis
 5. Malaga Blues
 6. Stil Geluk
 7. Tiengemeten
 8. De Trein
 9. Round Ronda
 10. Ongeweten
 11. Niemand Kent Je
 12. Stroom