×

Recensie

World

31 juli 2021

Angelique Kidjo

Mother Nature

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Decca

Angelique Kidjo - Mother Nature
Mother Nature Angelique Kidjo World 3.5 Angelique Kidjo – Mother Nature Written in Music https://writteninmusic.com

De Beninese Angelique Kidjo komt op Mother Nature voor het eerst sinds 2015 met nieuw eigen materiaal. In de tussentijd bracht ze interpretaties uit van het werk van de Cubaanse ‘queen of salsa’ Celia Cruz en coverde ze de Talking Heads klassieker Remain In Light integraal. Er gebeurde dus zeker nog wel wat interessants de afgelopen zes jaar.

Kidjo omringt zich op Mother Nature, haar veertiende album alweer, met vele (jonge) gastmuzikanten en -vocalisten. Daarmee staat de in 1960 geboren zangeres helemaal in het hier en nu. Bovendien, het maatschappelijk engagement en het milieubewustzijn waarmee de plaat is doordesemd maken Mother Nature nóg meer een plaat van 2021.

Het is niet verrassend dat een aantal collaboraties met jonge artiesten ervoor zorgen dat het geluid van Kidjo hier en daar opschuift richting dat van de hedendaagse R&B, rap, dancehall en trap. Hiermee sluit Kidjo aan op heersende trends. Soms brengt dat een minder interessante mix van twee tijdperken/stijlen, zoals het door de stemvervormer getrokken duet met Burna Boy, Do Yourself, en de single Africa, One Of A Kind, waar de prettige, poppy afrobeat eveneens bezoek krijgt van de autotune, deze keer via de Nigeriaanse Mr Eazi. Andere keren betekent dit openstaan voor nieuwe invloeden dat Kidjo frisse en prima nieuwe tracks aan haar songbook kan toevoegen, zoals Free & Equal, het aanstekelijke manifest, dat ze samen met Zambiaanse rapper Sampa The Great brengt en waarvan de titel boekdelen spreekt. Ook Dignity (‘respect is reciprocal’), samen met de Nigeriaanse Yemi Alade, overtuigt. Energiek en fris, maar ook een aanklacht tegen politiegeweld in Nigeria (en de VS).

Er valt hoe dan ook veel luisterplezier te beleven aan Mother Nature. Opener Choose Love, is een fraaie samenzang met de Zimbabwaanse Shungudzo, die leunt op niet veel meer dan de puike gitaarpartij van Lionel Louéke, een muzikant die we graag horen en die dit album een aantal malen fraai verrijkt. Mother Nature, dat Kidjo hier met haar tourband speelt, is een waarschuwing tegen het misbruiken van de aarde. Muzikaal gezien een tijdloze song die reggae en afrobeat ademt, met een lekker saxofoonshot. Tekstueel is het echter twee voor twaalf: ‘… Time bomb set on a lost countdown…’. Omon Oba (met de Yoruba Beninese Zeynab) klokt maar twee minuten, maar de samenzang, de gitaar van Lionel Louéke en de fijne percussie maken van dit miniatuurtje een pareltje. Fired Up is een weldadige, zomerse mix van jazzy gitaren, aangename synthgolven en electro, omgeven door het geluid van krekels.

Het album krijgt een plechtige wending met Mycelium, een song over de teloorgang van de natuur die Kidjo samen met de Franse zanger/gitarist M – al ruim twintig jaar een naam van betekenis in Frankrijk – brengt. De Afrikaanse onafhankelijkheidsgolven van 1960 worden bezongen op het catchy One Africa (Indépendence Cha-Cha). ‘I was born in a storm’, zingt Kidjo. Het zou een passende finale zijn geweest maar Mother Nature wordt afgesloten door Flying High, een minder opvallend maar wel kraakhelder positief slotakkoord, waarop Kidjo nogmaals aandringt op vreedzaam en vriendschappelijk samenleven.

Mother Nature is een aanstekelijk, levendig maar ook betrokken album geworden, waarop Angelique Kidjo haar muzikale erfenis krachtig uitdraagt en die ook koppelt aan jonger muzikaal talent. Dit levert nieuwe invalshoeken op en daarmee een rijk gevuld, geïnspireerd album met vele gezichten. Hiermee onderstreept ze dat nog lang niet is uitgespeeld en nog steeds een breed georiënteerd pleitbezorgster is, voor zowel Afrikaanse muziek als voor een gezonde toekomst van Moeder Aarde. 1. Choose Love
 2. Dignity (ft Yemi Alade)
 3. Africa, One Of A Kind (ft Mr Eazi & Salif Keita)
 4. Mother Nature
 5. Do Yourself (ft Burna Boy)
 6. Meant For Me (ft. Shungudzo)
 7. Omon Oba (ft Zeyab & Lionel Louéke)
 8. Free & Equal (ft Sampa The Great)
 9. Fired Up (ft. Blue Lab Beats & Ghetto Boy)
 10. Take It Or Leave It (ft Earthgang)
 11. Mycelium (ft -M-)
 12. One Africa
 13. Flying High