×

Recensie

Jazz

18 juli 2021

András Dés Rangers

einschließlich

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: BMC Records

einschließlich András Dés Rangers Jazz 4 András Dés Rangers – einschließlich Written in Music https://writteninmusic.com

Een kwartet dat binnen de jazz vol het avontuur zoekt is het Hongaarse András Dés Rangers. Opgezet rondom de geweldige percussionist András Dés, hebben ze met einschließlich een geweldig nieuw album gemaakt.

Einschließlich is alweer het vierde album waarbij Des de bandleider is en hij het leeuwendeel van de composities schreef. Het is teven het eerste als András Dés Rangers en met akoestisch gitarist Márton Fenyvesi, contrabassist Mátyás Szandai en saxofonist János Ávéd heeft hij een prachtig kwartet bij elkaar waarbij hij moeiteloos van folk naar jazz en weer terug schakelt.

Einschließlich werd opgenomen in een speciale ‘studio’, ‘gewoon’ buiten in de natuur. En dan de wonderbaarlijk mooie natuur die het in de provincie Transdanubië gelegen heuvelgebied Bakony, het hoogste gebied van Hongarije, kent. De band koos voor het gebied tussen de Németbánya and Farkasgyepű om nog preciezer te zijn.

De bedoeling was een album te maken dat de natuur zou doen vervloeien met de muziek. Improvisaties over door Dés geschreven ideeën bouwde het viertal om tot echte composities. En waar de overige bandleden hun echte instrument mee hadden, besloot Dés zijn drumset maar thuis te laten en voor de percussie van het album vooral gebruik te maken van bomen, rotsen, stenen en het water; van het woud waarin ze opnamen.

Het levert een zeer bijzonder en fraai album op. Natuurlijk heeft dat te maken met de klasse van de muzikanten, het spel is echt prachtig, maar zeker ook met de sfeer die over het album hangt. Over de immer verrassende percussie van Dés spelen Ávéd en Fenyvesi de prachtigste melodieën en fijne solo’s. Szandai beweegt steeds fraai en inspiratievol mee.

Over de tien stukken die het album telt, vallen een aantal stukken extra op. Music For Brokers en Dés’ muzikale liefdesbrief aan zijn vrouw, Dora’s Song, hebben heel sterke melodielijnen. Net als het prachtige Pan en het lang uitgesponnen Ghost Town. Muzikanten die zo relaxt en vrij spelen, tegelijk met zulk verrukkelijk spel de aandacht pakken, is echt ongekend.

Einschließlich is zo’n album waarop het spelplezier in geconcentreerde golven wordt uitgestrooid. Vier muzikanten die de lol van samen muziek maken midden in de natuur hebben opgepakt om onverwacht en avontuurlijk los te gaan en zonder reserves muziek te maken die zowel spannend als supermooi klinkt. Met fantastische en opwekkend spel tot gevolg.

Einschließlich, dat het Duitse woord voor inclusief is, is een fijne ontdekplaat van een wel heel erg goed en interessant collectief muzikanten die het verdienen eens flink door onze lage landen langs de clubs te komen. Al moet ik zeggen dat ik buitenoptredens als deze zal prefereren.

   1. Cautious party
  2. Interplay I - Backwards
  3. Music For Brokers
  4. Interplay II - Onwards
  5. Life Sings On
  6. Pan
  7. Ghost Town
  8. Dora's Song
  9. Long Distnace Relationship
  10. Epilogue