×

Recensie

Soul / Hiphop

11 februari 2016

Anderson .Paak

Malibu

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Steel Wool

Malibu Anderson .Paak Soul / Hiphop 4.5 Anderson .Paak – Malibu Written in Music https://writteninmusic.com

Hij timmert al een paar jaar aan de weg, maar door een prominente rol op Dr. Dre’s album Compton zijn alle ogen ineens op het onmiskenbare talent van Anderson .Paak gericht. Met zijn Malibu moet ‘het’ gebeuren.

Het lastige van een album waar een hype omheen hangt, is dat je geneigd bent mee te gaan in de hype en er een half jaar later as achter komt dat een album helemaal niet zo goed is als je aanvankelijk dacht. Het zal bij deze waarschijnlijk niet gebeuren, want over een half jaar hebben we het album ongetwijfeld nog niet helemaal doorgrond, zo vreselijk veel gebeurt er. Malibu combineert ingenieus hiphop met P-Funk en G-funk, (neo) soul, een jazzy vibe (zonder dat het jazz wordt) en veel bravoure. Bravoure van een talent dat enorm zelfverzekerd is en weet dat hij het waar maakt.

Dat laatste zit vooral in de rust waarmee het album in elkaar gestoken lijkt. Wie de teksten ontleedt hoort daar niet de meest vrolijke verhalen uit het leven van .Paak, maar waar je frustratie of agressiviteit zou verwachten bij teksten over een troosteloze jeugd met een vader en moeder die (elk met hun eigen sores, ‘My mama caught the gambling bug’ en ‘My papa was behind them bars’) er niet waren voor hem, is het allemaal eerder heel nuchter verhalend. ‘Het is nu eenmaal zo’. Het album vertelt verspreid over zestien tracks een levensverhaal, her en der wat fragmentarisch maar je hoort hier iemand die na een leven vol pieken en dalen tot wasdom komt en waarbij alle puzzelstukjes ineens op zijn plaats vallen. Tegen het eind is de cirkel rond in The Dreamer. ‘Who cares your daddy couldn’t be here’, klinkt het, en zo is het maar net.

Toegegeven, het is soms wel een lange zit. Tracks van ruim vijf minuten die soms misschien nét iets te lang in dezelfde groove blijven hangen, maar die toch superinteressant blijven door de knappe koortjes, vernuftige arrangementen en spannende vocalen. Neem nog de verslavende bas op Come Down, of de fantastische funky hiphopbeat van Am I Wrong (feat. ScHoolboy Q), waar een heerlijke seventies vibe doorheen is gevlochten. Het is de funk die het album bijeen houdt, of .Paak nu als een onvervalste hiphopper tekeer gaat of als een gladde soulboy. Op Malibu schijnt de zon stevig, maar de schaduwen die door de obstakels in dat felle zonlicht ontstaan, geven het diepte en een scherpe rand. Een enorm interessante plaat van een artiest die weleens uit kan gaan groeien tot een hele grote.

Anderson .Paak – Malibu

 1. The Bird
 2. Heart Don’t Stand a Chance
 3. The Waters (featuring BJ the Chicago Kid)
 4. The Season / Carry Me
 5. Put Me Thru
 6. Am I Wrong
 7. Without You (featuring Rapsody)
 8. Parking Lot
 9. Lite Weight (featuring The Free Nationals United Fellowship Choir)
 10. Room in Here (featuring The Game and Sonyae Elise)
 11. Water Fall (Interluuube)
 12. Your Prime
 13. Come Down
 14. Silicon Valley
 15. Celebrate
 16. The Dreamer (featuring Talib Kweli and Timan Family Choir)


 1. The Bird
 2. Heart Don't Stand A Chance
 3. The Waters
 4. The Season / Carry Me
 5. Put Me Thru
 6. Am I Wrong
 7. Without You
 8. Parking Lot
 9. Lite Weight
 10. Room In Here
 11. Water Fall (Interluuube)
 12. Your Prime
 13. Come Down
 14. Silicon Valley
 15. Celebrate
 16. The Dreamer