×

Recensie

Roots

28 april 2020

American Aquarium

Lamentations

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: New West Records

Lamentations American Aquarium Roots 4.5 American Aquarium – Lamentations Written in Music https://writteninmusic.com

Bijna zeven jaar geleden zagen we BJ Barham aan het werk in Venlo, in Het Perron stelde hij Burn. Flicker.Die voor, de opvolger van het wonderlijke Europese debuut van American Aquarium Small Town Hymns. Fraai gebrachte verhalen over onthechting sierden latere werkstukken  zoals Wolves. “Things Change” zingt BJ in de titeltrack van het gelijknamige uit 2018 daterende werkstuk. Barham is ondertussen getrouwd en verruilt de alcohol voor het familieleven.

In die geborgenheid  kan hij zijn creativiteit ontplooien die zich reflecteert in songs over het ware leven. De countryneske benadering verraadt zijn afkomst uit het Zuiden. Ook in Raleigh in Noord Carolina leeft de hunkering naar de onbereikbare American Dream. Die wordt door Barham uitvoerig in vraag gesteld vanaf de opener Me + Mine, een klagelijk klinkende ballade waarin de frustraties vanuit het standpunt van een hopeloze conservatieve zuiderling doorklinkt, tot de warme pianoballade The Long Haul dat naar southernsoul uit een ver verleden lonkt.

Before The Dogwood Blooms  evolueert de rafelige klaagzang op een fijne combinatie van gospelpiano en pedalsteel. Dat instrument genuanceerd bepotelt door Rhett Hufman bepaalt ook de sfeer bepaalt in het troosteloos Six Years Come September. “Sad songs makes me happy” knauwt  Barham in het aangenaam voortkabbelende Starts With You. 

Dat gevoel kunnen we  volmondig beamen als na het op pittige countrypicking gebouwde  Brightleaf +Burley en het uitbundige, sterk naar Springsteen en Mellencamp refererende, The Luckier You Get, het ingetogen The Day I Learned To Lie To You opduikt. Zwoele blazers in de fraaie instrumentatie verzachten het leed geenszins en dat gebeurt evenmin in de onbereikbare verzuchtingen van A Better South en de schrijnende  schuldbekentenis How Wicked I Was. Lamentations rijt oude persoonlijke wonden op persoonlijk vlak en in de samenleving open met relevant, countrygetint mistroostig songwerk van onweerstaanbaar gehalte.  1. Me +Mine (Lamentations)
  2. Before The Dogwood Blooms
  3. Six Years Comes September
  4. Starts With You
  5. Brightleaf + Burley
  6. The Luckier You Get
  7. The Day I learned To Lie To You
  8. A Better South
  9. How Wicked I Was
  10. The Long Haul