×

Recensie

Roots

21 augustus 2022

American Aquarium

Chicamacomico

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Losing Side Records/ Thirty Tigers

Chicamacomico American Aquarium Roots 4 American Aquarium – Chicamacomico Written in Music https://writteninmusic.com

Twee jaar geleden vond BJ Barham ver weg van het hectische muzikantenbestaan in de geborgenheid van het familieleven de ruimte om  zijn reflecties over zijn omgeving in  songwerk te verwerken dat samen met zijn kompanen van American Aquarium  uitgewerkt en in een voortreffelijke songcyclus gebundeld werd op Lamentations.

Ondertussen werd nog het tweedelige coverproject Stappers, Bangers & Certified Twangers gevuld met de interpretaties van NJ en kompanen van country uit de jaren negentig uitgebracht en Daytrotter Sessions uitgebracht.

Chicamacomico refereert naar een reddingpost, in 1874 gebouwd op Outer Banks in Noord Carolina, de thuisstaat van American Aquarium. De opnamesessies vonden plaats op Texaanse grond in het studiocomplex  The Sonic Ranch met producer en multi-instrumentalist Brad Cook die eerder onder meer met Bon Iver, Kevin Morby en William Tyler samenwerkte. Zijn broer Phil is overigens eveneens betrokken als pianist en flankeert enkele oudgedienden die bij American Aquarium figureerden.

BJ levert als vanouds het songwerk aan Lori McKenna en Hayes Carl zaten mee aan de schrijftafel. Maar Barham  graaft dieper dan ooit in zijn persoonlijke leven vanaf de op huppelende pianotonen titelsong. De gebeurtenissen over de voorbije coronaperiode, het verlies van geliefden klinken sterk door door BJ staat stil bij de dood van zijn moeder en grootmoeder in en anderen en verwerkt dat in gestileerd songs zoals The First Year en The Things We Lost  Along The Way.

Sober songwerk refererend naar de intimistische momenten van Springsteen, Just Close Enough  en The First Year komen dicht bij Neil Diamond en dat heeft niet uitsluitend met Barham’s stemtimbre te maken. De alomtegenwoordige fijne pedalsteel van Whit Wright versterkt het gevoel van verdriet en onthechting, droevige songs maar wel wondermooi.

Muziek brengt uiteindelijk de redding, heelt de wonden en de herinneringen aan mindere momenten, dat stelt BJ in de  letterlijk schitterende afsluiter All I Needed.  BJ tevreden, wij evenzeer, voor luisteraar worden de hoge verwachtingen na het meesterlijke Lamentations moeiteloos ingelost.  1. Chicamacomico
  2. Little Things
  3. Just Close Enough
  4. The First Year
  5. Built To Last
  6. Wildfire
  7. All The Things We Lost Along The Way
  8. Waking Up The Echoes
  9. The Hardest Thing
  10. All I Needed