×

Recensie

Roots

15 april 2023

Alice Howe

Circumstance

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: eigen beheer

Circumstance Alice Howe Roots 4 Alice Howe – Circumstance Written in Music https://writteninmusic.com

De in Los Angeles residerende Alice Howe belandde ooit tijdens de terugreis  van Boston naar haar thuishaven in Californië in Muscle Shoals. In de Fame Studio zijn de muren stille getuigen van de legendarische sessies die er ooit plaatsvonden en de zangeres voelde die energie en haalt het onderste uit de kan in tien al dan niet met enige hulp van Freebo gecomponeerde songs

De bassist figureerde al op de voorganger Visions verzorgde weerom de productie. Dat is geen toeval, na een jarenlange samenwerking met Bonnie Raitt vervoegde hij in 1980 de ‘jongere’ generatie van sessiemuzikanten de Muscle Shoals ritmesectie in Alabama, evenals zijn compagnon bij Raitt Will McFarlane die samen met Jeff Fieder de gitaarpartijen opbouwt. De hammond B3 is die van oudgediende Clayton Ivey die nog in de Fame gang in Muscle Shoals figureerde tijdens de hoogdagen in Alabama, sporadisch levert Mark Jordan de pianopartijen aan. Justin Holder een andere free-lancer in de Fame Studio zit aan de drumkit.

Sporadisch komt daar een ervaren blazerssectie bij zoals in het opgewekt swingend With you By My Side en een meer ingetogen Things I’n Not Saying , het soepele doorleefde stemtimbre en energieke uithalen hoeven geen bijkomende instrumentatie. Dat is van meet af aan duidelijk in het met aanzwellend tromgeroffel gelanceerde You’ve Been Away So Long en het door orgel en priemende gitaar aangedreven Somebody’s New Lover Now, fijne countryrock.

Met Marc Jordan aan het zwart witte klavier en een zacht huilende gitaar in de verte blijven we met Let Go en een uitwaaierend Love Has No Rules in countryland. What About You situeert zich in een wat strakker rockend straatje. Howe blijkt op haar best als de lokroep van het Diepe Zuiden bovendrijft, n het door Fielders slide gitaar en gospelkoortje geschraagde Something Calls To Me en het meeslepende verhaal Line By Line. “I’m a travellin’ soul seakin’ truth along this road”, een zoektocht die lang geleden in Newton , Massachusetts begon bij de platencollectie van haar ouders.

Een enkele cover, de bluesy ballade It’s How You Hold  die we ons levendig herinneren van Dayna Kurtz, vormt een fraaie afsluiter van Circumstance.    1. You've Been AwaySo Long
  2. Somebody's New Lover Now
  3. Let Go
  4. LoveHas No Rules
  5. Things I'n nOt Saying
  6. What About You
  7. Something Calls To Me
  8. With You By Ly Side Line By Line
  9. Travellon' Soul
  10. It's How You Hold Me