×

Recensie

World

23 februari 2023

Alhaji Waziri Oshomah

The Muslim Highlife of Alhaji Waziri Oshomah

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Luaka Bop

The Muslim Highlife of Alhaji Waziri Oshomah Alhaji Waziri Oshomah World 4.5 Alhaji Waziri Oshomah – The Muslim Highlife of Alhaji Waziri Oshomah Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een bijzondere serie albums is het New Yorkse platenlabel Luaka Bop toch aan het samenstellen met de Spirituality Classics Series. Het derde deel uit die Serie is een fascinerende collectie songs uit de songbook van Alhaji Waziri Oshomah, een vrijwel onbekend gebleven muzikant uit Nigeria die voor zijn songs put uit traditionele ritmes, pan-Nigerian high-life, lokale folk en westerse pop. En hoewel de teksten verhalen over zijn leven als moslim baden de songs in fantastische beats en grooves.

Als je songs hoort die Luaka Bop voor de verzamelaar The Muslim Highlife of Alhaji Waziri Oshomah compileerde is het moeilijk te begrijpen dat we niet eerder echt van hem hoorden. De songs stralen een positieve sfeer uit gevoed door ritmes waarop het onmogelijk is niet te bewegen/dansen.

Oshomah raakte begin jaren zeventig het contact met zijn familie kwijt doordat hij besloot muziek te gaan maken waarvan zijn familie vond dat deze te westers was. Oshoman geloofde echter juist dat hij door muziek te maken en mensen aan het dansen kon krijgen hij gemakkelijker de heilige boodschap kon overbrengen.

Afkomstig uit Afenmeiland, een gebied in het oosten van Nigeria waar christenen en moslims harmonieus met elkaar samenleven, begon Oshomah eind jaren zestig met muziek maken. Muziek stroomt door de aderen van de mensen die er wonen en de dansvloer is zo heilig als de gebedshuizen.

Oshomah startte zijn band in 1970 net na de heftige Biafra oorlog, de oorlog die gevoerd werd door het centrale gezag van Nigeria en de rebellerende regio Biafra. Na die rommelige en bloederige periode van drie jaar was het tijd om met muziek weer wat vreugde in de levens terug te brengen. Mensen weer aan het dansen te krijgen.

Oshomah bracht een flinke serie albums uit die vrijwel onvindbaar buiten Nigeria zijn dus des te fijner dat Luaka Bop in contact met Oshomah getreden nu veel van zijn oude werk opnieuw uitbrengt en hem wereldwijd op de muziekkaart zet. The Muslim Highlife of Alhaji Waziri Oshomah is daar een eerste aanzet in waar ook een vijf albums tellende vinyl boxset onder de titel Vol 1-5 (1978-1984) verscheen.

De muziek die hij met zijn band speelt ontstaat vanuit de gitaar maar vindt bas en drums als trouwe metgezellen en bouwt verder met fijne blazers en heerlijke orgeltjes. En altijd zijn daar weer die super aanstekelijke grooves die onder de songs gelegd worden. Opzwepend en intrigerend en uitermate boeiend.

De teksten op deze verzamelaar zijn gedeeltelijk in het Engels, Etsako en andere lokale talen/dialecten en verhalen niet zozeer over het leven als moslim maar juist ook over genezing en saamhorigheid, die onze gedeelde menselijkheid weerspiegelen. Juist ook door het feit dat diverse geloven en kerken naast elkaar kunnen bestaan zonder complicaties in het gebied waar hij vandaan komt, en de dansvloer de plek is om samen te komen is de universele boodschap in Oshomahs muziek zo overweldigend.

Luister alleen al naar songs als het 17 minuten durende Alhaji Yesufu Sado Managing Director en het sprankelende Jealousy en My Luck en je zal volledig overtuigd zijn/weggeblazen worden door de grote klasse van Alhaji Waziri Oshomah en zijn band. Wat een prachtige combinatie van aanstekelijkheid, overtuigingskracht, positieve energie en levenslust.

The Muslim Highlife of Alhaji Waziri Oshomah is een fascinerend goede verzameling en een fantastische kennismaking met wederom zo’n getalenteerde muzikant uit Nigeria. Dat dat land muzikaal één van de belangrijkste landen van Afrika was en is, werd natuurlijk heel duidelijk met Fela Kuti en zijn afrobeat maar ook het muzikale nalatenschap van William Onyeabor is de laatste jaren vooral door de briljante heruitgaven via hetzelfde Luaka Bop, terecht onder een wereldwijd publiek gebracht. De muziek van Alhaji Waziri Oshomah verdient zeker zo’n zelfde lot.

The Muslim Highlife of Alhaji Waziri Oshomah is een fascinerend derde deel in de Spirituality Classics Series die een fantastisch eerste deel kende met Alice Coltrane’s Turiyasangitananda, de plaat die de spirituele periode in haar Los Angeles shrine, eerder alleen verkocht op slecht verkrijgbare cassettes, blootgaf. En met de fascinerende gospelcompilatie The Time For Peace Is Now veelal onbekend, en soms op zeer kleine schaal op plaat uitgebrachte, gospelbands uit het zuidelijke Amerika samenbracht.

Zoals altijd weer fantastisch verpakt in een dikke klaphoes met een fascinerend verhaal en tal van foto’s, ook in de binnenhoezen van de twee vinylplakken, die de sferen van die tijd perfect weergeven is The Muslim Highlife of Alhaji Waziri Oshomah wederom een juweel van een verzamelaar en een absolute aanrader.

Kant A:

  1. Forgive Them Oh God Amin – Amin
  2. Jealousy

Kant B:

  1. Alhaji Yesufu Sado Managing Director

Kant A:

  1. Omhona - Omhona
  2. Ovini Omoekeke Alhaji Inu Umoru

Kant B:

  1. Okhume Ukhaduame
  2. My Luck feat. Madam Hassanah Waziri and Her Velvet Voice