×

Recensie

World

28 november 2013

William Onyeabor

Who Is William Onyeabor?

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Luaka Bop

Who Is William Onyeabor? William Onyeabor World 4.5 William Onyeabor – Who Is William Onyeabor? Written in Music https://writteninmusic.com

Met het uitbrengen van een erg fijne compilatie van de Nigeriaanse William Onyeabor wordt een van de meest originele oeuvres uit de Afrikaanse muziek blootgelegd.

Het New Yorkse Luaka Bop heeft patent op het maken van verzamelaars die een zeer langdurige, noem het langdradige, ontwikkeling kennen. Het uitbrengen van de briljante Tim Maia verzamelaar Nobody Can Live Forever nam in totaal bijna 10 jaar in beslag. Ook om Who Is William Onyeabor? uit te brengen kostte het label vele jaren. Iets wat zeer zeker te maken heeft met de achtergrond van Onyeabor zelf die van briljant muzikant met een dikke psychedelische inslag een born again Christian en vervolgens groot zakenman met een voorliefde voor christelijke muziek, werd.

Dat de ondertitel World Psychedelic Classics volume 5 een meer dan duidelijke aanbeveling is wordt op Who Is William Onyeabor? al snel duidelijk. In de periode tussen 1977 en 1985 bracht Onyeabor op zijn eigen platenlabel Wilfilms acht albums en 2 singles uit die alleen een zeer eigenwijze mix van funk, disco, Afrikaanse ritmes hadden en in het experimentele gebruik van vroege synthesizers en vroege drum machines een behoorlijk onderscheidende rol in de toenmalige Afrikaanse muziek kenden. Het maakt de negen, voor deze compilatie gebruikte, lekker lang uitgesponnen tracks een adembenemende aangelegenheid.

Van de juju meets (Afro) funk opener Body And Soul naar de briljante Afrikaanse disco van Atomic Bomb en de zeer indrukwekkende afrobeat van Why Go To War, verhalend over de 10 jaar daarvoor gevoerde oorlog tussen het oude Biafra en Nigeria, is alles even verrassend en indrukwekkend. Ook tracks als het door prille keyboards en lekker kitscherige bliepjes en disco elementen gedreven Love Is Blind en het door drumbeats geladen, heen en weer stuiterende Let’s Fall In Love zijn wonderbaarlijke tracks die je volledig in trance brengen. Albumafsluiter Fantastic Man is dan weer lekker dikke Afrikaanse disco met een vette glimlach. En zo stuiteren we door het door William Onyeabor bedachte rijke muzikale universum.

Voor alles op Who Is William Onyeabor? geldt: Geweldige songs en muzikanten, een heerlijke, ongenadig dikke swing, Onyeabor’s fraaie mooi diepe stem, fijne vrouwelijke achtergrond vocalen, immer verrassende instrumenten en een volslagen origineel geluid dat niet alleen op de zo kenmerkende Afrikaanse repeterende gitaarsound gestoeld is maar al net zoveel psychedelische elementen bevat. Who Is William Onyeabor? is daarmee een adembenemende muzikale reis door het hoofd van een belangwekkend Afrikaans muzikant die een nieuwe blauwdruk neerlegde van waar Afrikaanse muziek ook voor stond in de laat jaren 70, begin jaren 80.

* De beperkt beschikbare vinylversie van Who Is William Onyeabor? is een prachtige 3 plakkenversie en de versie die ik het meest kan aanbevelen.  1. Body And Soul
  2. Atomic Bomb
  3. Good Name
  4. Something You’ll Never Forget
  5. Why Go To War
  6. Love Is Blind
  7. Heaven And Hell
  8. Let’s Fall In Love
  9. Fantastic Man