×

Recensie

Rock

23 december 2013

Airbag

The Greatest Show On Earth

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Karisma

The Greatest Show On Earth Airbag Rock 4.5 Airbag – The Greatest Show On Earth Written in Music https://writteninmusic.com

Dit is de beste ‘Pink Floyd’ plaat in ruim dertig jaar! Als je niet beter zou weten zou je tijdens de lange instrumentale passages toch zweren dat je David Gilmour en co aan het werk hoorde. The Greatest Show On Earth is derde album van het Noorse gezelschap Airbag en een klapper van jewelste. Helaas hoorden we het album nadat we de jaarlijst hadden samengesteld want hij hoort er zeker in.

Airbag maakt symfonische rock in het straatje van Pink Floyd, Marillion, Anathema en Porcupine Tree maar heeft met gitarist Bjørn Riis (niet de wielrenner) een gouden troef in handen. Waar naamgenoot Riis ooit de alpentoppen met veel succes beklom, scheert deze Riis ook op eenzame hoogte door de muziek. Vooral in de lange composities komt hij volledig tot zijn recht en zet solo’s neer die we al dertig jaar niet meer van Gilmour hebben gehoord.

De titel van het album is nogal pretentieus (of verwijst het naar het gelijknamige boek van Richard Dawkins?), maar de band maakt het waar. Vooral het Surveillance drieluik is een adembenemend en episch geheel. Symforock heeft de neiging snel wat slapjes en melodramatisch te worden, maar dankzij de uitstekende productie van Vegard Kleftås Sleipnes kakt dit album werkelijk geen moment in. Het fenomenale gitaarwerk in combinatie met de fraaie soundscapes van toetsenist Jørgen Grüner-Hagen piekt op Call Me Back, een nummer waarvan de concurrentie vermoedelijk in katzwijm valt. Is het dan allemaal rozengeur en maneschijn? Nee, zanger Asle Tostrup is geen topper. Hoewel hij zijn beperkte bereik goed compenseert door zijn stem een emotionele lading mee te geven, blijven de zanglijnen toch wat oppervlakkig. Wellicht dat (zwarte) achtergrondzangeressen de volgende keer nog wat meer diepte kunnen toevoegen. Zo blijft er toch een verbeterpuntje over bij deze verder werkelijk fantastisch plaat. Luisteren die plaat!  1. Surveillance (part 1)
  2. Redemption
  3. Silence Grows
  4. Call Me Back
  5. The Greatest Show On Earth
  6. Surveillance (part 2 - 3)