×

Recensie

Roots

15 juni 2023

Ags Connolly

Siempre

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Finstock Music

Siempre Ags Connolly Roots 4 Ags Connolly – Siempre Written in Music https://writteninmusic.com

Als je de bebaarde man op de cover foto van Siempre gecombineerd  met het geschilderde decor bekijkt, vermoed je eerder een Texaanse countryman dan een Britse muzikant. Ags Connolly lijkt niet alleen op een Texaan, met zijn diep, warm brommende stemtimbre klinkt hij als een inwoner van de Lone Star State en is mateloos verslingerd op country en bovenal de gevarieerde Texas variant. De voorgangers en het uit 2019 daterende Wrong Again illustreren dat overduidelijk.

In de Woodworm Studios in Oxford  werkt Ags samen met de uit Londen afkomstige gitarist Rob Udpdegraff en Anna Robinson plukt aan de bassnaren en Chris CJ Jones  zit aan de drumkit. Vanaf  het op twangende gitaar geënte Headed South For A While wordt je ondergedompeld in een onvervalste honky tonk sfeer. Het verhaal, dat zich in een of andere saloon ontrolt, walst op flarden accordeon voorbij. Die zijn afkomstig van Michael Guerra  een muzikant die vanuit San Antonia opereert en regelmatig bij The Mavericks figureert en op eerder werkstukken van Connolly. Billy Contreras is een fiddleman uit Nashville die sinds zijn tienerjaren optrok met Buddy Spicher en in western swing en bluegrass kringen werd gesignaleerd. De alomtegenwoordige bijdragen van dit duo zijn onontbeerlijk bij de Tejano uitstapjes en barroom walsen.

Connolly laat zich evenmin onbetuigd bij die passages en verruild de akoestische gitaar voor bajo quinto. Het is bovenal als zanger dat Connolly indruk maakt. Change My Mind, een vrolijk klinkende Tex Mex of een mistroostig dronkenmanslied Tell Me What You Were Gonna Tell Me. De smartelijke gecroonde ballade Overwhelmed of een in smart gedrenkte I Trust My Heart These Days. Het komt onveranderlijk overtuigend over in songs die van immens verdriet over verloren geliefdes naar herwonnen hoop pendelen.

Bij Senora (Whatever Comes True) is niet veel verbeelding nodig om je ergens in een cantina in het Mexicaanse grensgebied te wanen. Als eerbetoon aan zijn landgenoot Wes McGhee die eveneens  nauw verbonden is met de Texaanse traditie in Austin, brengt Connolly McGhees’ Half Forgotten Tunes. Overigens laat McGhee zich evenals Tom Russell bijzonder lovend uit over Connollly’s verrichtingen.

“Country ain’t about where you from, it’s about where you at”, vertrouwde Shooter Jennings ons toe in Outlaw You, Ags Connolly is daar het beste voorbeeld van.  1. Headed South For A While
  2. Change My Mind
  3. Tell Me What You Were Gonna Tell Me
  4. Overwhelmed
  5. I Trust My Heart These Days
  6. In Love At All
  7. Senora (Whatever Comes First)
  8. Half Forgotten Tunes
  9. Turns Out
  10. I'd Be Good For You