×

Recensie

Pop

08 februari 2021

Aaron Lee Tasjan

Tasjan! Tasjan! Tasjan!

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: New West Records

Tasjan! Tasjan! Tasjan! Aaron Lee Tasjan Pop 4 Aaron Lee Tasjan – Tasjan! Tasjan! Tasjan! Written in Music https://writteninmusic.com

De voorganger Karma For Cheap toonde al een onmiskenbare voorliefde voor de pop uit de jaren zestig en zeventig waarin opbouw en raffinement primeren en verwerkt die muzikale invloeden uit het verleden in een persoonlijk universum. Aaron Lee Tasjan toont zich andermaal een begenadigd  songwriter en muzikant op zijn vierde langspeler. Hij stak zijn bewondering voor het werk van poppiconen zoals The Beatles en Beach Boys nooit onder stoelen of banken, geniale klankwizzards als Jeff Lynne kunnen eveneens op meer dan vrijblijvende waardering van deze Amerikaanse wonderboy rekenen die weerom moeiteloos overtuigd met een tijdloos poppareltje.

Op een zwoele bries  komt Sunday Woman aanwaaien, zonnige pop met een vaag psychedelish randje. De meerstemmige zang- en melodielijn voeren je meten mee in een droomwereld. Het door vrolijk gefluit ingeleide Computer Of Love drijft op met milde ironie en humor  “may the guitar rest in peace for it’s dead once more, what old white men must police whenever they get bored”. Het samen met co-producer Gregory Latimer gecomponeerde Up All Night is op een synthesizerwolk gebouwd die aan de assemblages van Jeff Lynne herinnert.

Het door akoestische gitaargetokkel ingeleide Another Lonely Day is wonderlijke folkpop met fijne zweverige zanglijnen. Die duiken op in Dada Bois dat verder bouwt op de destijds door een beroemde ‘strandboy’, maar bovenal geniale studioman uitgezette magische muzikale krijtlijnen en ongeëvenaarde harmonische gezangen.

Invloeden die meermaals doorklinken in de verfijnde creaties terwijl Cartoon Music me om de een of andere reden aan Ray Davies Kinks periode. Feminine Walk sluit daar mooi bij aan met verwijzingen van de glamrockscène tot discodiva’s, handig verweven met persoonlijke ervaringen. Die komen overigens uitvoerig aan bod in Now You Know, doodeerlijke zelfanalyse op fraaie melodielijnen.

Het op messcherpe ritmische loops aangestuurde Don’t Overthink It is even een wat strakker rockend buitenbeentje tussen dit delicate popwerk dat tot de eindtonen van Got What I Wanted  een bijzonder aangename luisterervaring genereert. 1. Sunday Woman
 2. Computer of Love
 3. Up All Night
 4. Another Lonely Day
 5. Don't Overthink It
 6. Cartoon Music
 7. Feminine Walk
 8. Dada Bois
 9. Now You Know
 10. Not That Bad
 11. Got What I Wanted