×

Recensie

Rock

10 december 2015

Scorpions

Taken By Force

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Sony BMG Music Entertainment

Taken By Force Scorpions Rock 4 Scorpions – Taken By Force Written in Music https://writteninmusic.com

In 1965 startte Rudolf Schenker een bandje startte in Hannover dat uitgroeide tot de meest succesvolle Duitse band ooit: Scorpions. Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestand van de band brengt de band acht albums uit hun carrière opnieuw uit in een geremasterde versie en rijkelijk voorzien van extra’s. De komende weken zullen we elk van deze heruitgaven op deze site onder de loep nemen.

Het oudste album in de reeks is Taken By Force uit 1977. Taken By Force is het vijfde album van Scorpions, het eerste met drummer Herman Rarebell en het laatste met meestergitarist Ulrich Roth in de gelederen. De band begint de reeks niet bij het debuut Lonesome Crow omdat de rechten van dat album net als dat van zijn drie opvolgers Fly To The Rainbow, In Trance en Virgin Killer in andere handen zijn.

Op Taken By Force horen we een bevlogen band die zijn epische wortels is ontgroeid en een meer energieke koers gaat varen. Die nieuwe koers stuwt de band in de richting van het hardrock/heavy metal genre, een genre dat Roth niet interesseerde en hem deed besluiten zijn biezen te pakken. Hier vlamt hij nog vanouds, zoals te horen is op het fraaie We’ll Burn The Sky en het Hendrix achtige I’ve Got To Be Free. Het bandgeluid is nog typisch jaren zeventig, luister maar eens naar het aangenaam warme basgeluid op Your Light. Hoogtepunten zijn het knallende He’s A Woman, She’s A Man met zijn riff die tal van metalbands inspireerde, het fraaie Sails Of Charon dat een voorproefje bleek op Roth’s Electric Sun periode en de ballad Born To Touch Your Feelings.

Deze uitstekend geproduceerde remaster bevat 6 bonusnummers waaronder het B-kantje Suspender Love dat een nogal springerig ritme kent, het mooi ingetogen instrumentaaltje Blue Dream, een blues jam en een vroege versie van Born To Touch Your Feelings. De uitgave is rijkelijk voorzien van foto’s, bevat liner notes van de bandleden zelf en dat alles in een mooi digipack. Kortom, een heruitgave zoals het hoort.



  1. Steamrock Fever
  2. We'll Burn The Sky
  3. I'Ve Got To Be Free
  4. The Riot Of Your Time
  5. The Sails Of Charon
  6. Your Light
  7. He's A Woman - She's A Man
  8. Born To Touch Your Feelings