×

Nieuws

05 december 2014

William Onyeabor in heerlijk volle boxsets

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Luaka Bop

In navolging van het wereldwijde succes van de eind 2013 verschenen briljante verzamelaar Who Is William Onyeabor? en de dubbele Record Store Day 12 inch William Onyeabor What? die daar dit voorjaar op volgde, zijn nu ook de losse albums van de bijna vergeten, maar door het New Yorkse platenlabel Luaka Bop terecht weer prominent in het licht geplaatste, Afrikaanse ster Onyeabor, verschenen.

Onyeabor maakte laat jaren 70, begin jaren 80 een 9tal albums die de perfecte link bleken tussen afrobeat, soul en disco en die geniaal werden vermengd met, zeker voor die tijd, futuristische, (analoge) synthesizers. Hij kwam, zag en overwon en verdween vervolgens als born again christian volledig van de radar. Om nooit meer terug te komen, zelfs nooit meer van zich te laten horen.

Het afgelopen jaar werden op de grote podia van de wereld tribute concerten gegeven die de legende van William Onyeabor bevestigden. Met een eerste, binnen no time, uitverkocht concert in The Barbicon in Londen met Damon Albarn als bandleider, en verrassend optreden op Lowlands op de vrijdagavond en een flinke, volledig uitverkochte, tour door Amerika met David Byrne (mede eigenaar van Luaka Bop) als bandleider als absloute hoogtepunten.

Erg mooi om nu, een jaar na de release van Who Is William Onyeabor?, los op albums al die geweldige Onyeabor tracks te horen, naast de tracks die al op de verzamelaar stonden. De albums zijn in twee magnifiek uitgevoerde vinyl boxsets verschenen. In de eerste boxset aanwezige albums: Crashes in Love (original version), Atomic Bomb, Tomorrow, Great Lover en Anything You Sow. In de tweede boxset aanwezige albums: Hypertension, Body and Soul, Crashes in Love (2nd version) en Good Name. Ook zijn alle albums in een heerlijk dikke CD boxset met in totaal 9 CD’s uitgebracht!